Krydsningskvier af jersey: Vi skal næsten sende en regning

Husdyrformidling kan ikke sælge jerseykrydsningskvier. Kønssorteret sæd eller nyt koncept fra Danish Crown med kvalitetstillæg kan måske blive redningen.

Pas på med at producere jerseykrydsningskvier, hvis du vil af med dem. Sådan lyder et forsigtigt råd fra Husdyrformidlingen, der omsætter 24.000 kalve årligt.

Selv om jersey er krydset med kødkvæg, er kvierne alligevel værdiløse, eller det, der er værre.

»Vi siger også fra over for jerseykrydsningskvier, fordi vi næsten skal sende en regning til den, der skal af med dyret, og sende penge med til køberen«, siger Mogens Hymøller, der er salgsleder for kalve hos Husdyrformidlingen.

Afregningen for dyrene sker efter en udregning i DMS.

Vokser langsomt

Problemet er, at de vokser for langsomt, og dermed fylder de for længe i staldene, og det samlede foderforbrug pr. kg tilvækst bliver for højt.

Derfor er anbefalingen klar. Det er ikke nok at bruge kødkvægsæd på jersey. Det skal være kønssorteret kødkvægsæd, så det bliver jerseykrydsningstyre. Det er lidt dyrere, men de kan til gengæld sagtens omsættes.

Alternativet er selv at opdrætte jerseykrydsningskvierne.

»Hvis man har plads, kan man jo gøre det. Måske har mælkeproducenten billigt foder, så det ikke giver tab«, siger Mogens Hymøller.

Selv om man bruger kønssorteret kødkvægsæd, risikerer man at få enkelte kvier. Husdyrformidlingen får også solgt enkelte af disse videre, typisk til hobbylandmænd, der gerne vil have et par dyr gående i engen, og hvor foderprisen måske er lav eller ikke kommer sig så nøje.

Redning på vej

Danish Crowns ny koncept, Premium Kvier, kan formentlig blive en redning for nogle producenter. Der er særlige kvalitetskrav til dette kviekød til vægt, alder, klasse og farve. Desuden kræver det en kontrakt. Til gengæld får man tre kr. pr. kg oven i den til enhver tid gældende notering for kvier.

Der er ikke specifikke opstaldningskrav eller arealkrav. Premium Kvier kan nemt gå sammen med det øvrige opdræt i perioden, da de skal fodres restriktivt, inden de færdigfedes op til slagtning, skriver Danish Crown.

Ender på mindre bedrifter

Kun 20 procent af de jersey x dansk blåkvægkvier, der er på markedet i dag, ender hos specialiserede slagtekalveproducenter, viser en analyse fra Seges Innovation. Analysen viser også at jerseykrydsninger oftere afsættes til producenter, der har slagtet mindre end 200 kalve i 2021. Det tyder på, at mange af dem ender hos landmænd, der ikke har slagtekalveproduktion som hovederhverv.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.