Lær din nye medarbejder op bid for bid for hver opgave
Med Roadmap deles arbejdsopgaver op i 2-5 trin, hvor man så introducerer et trin ad gangen for den nye medarbejder.

Af  Lasse Kruse Ledet, kvægrådgiver, LandboNord

Der er stor udskiftning i landbruget - ikke fordi landmænd er dårlige ledere, men fordi vi bruger en stor andel af både danske og udenlandske elever.

Det resulterer ofte i at der sker flere fejl, længere arbejdstid og tid brugt på oplæring.

Som rådgiver bliver jeg ofte spurgt hvad landmænd og driftsledere skal gøre, da de igen og igen oplever fejl. Fælles for dem alle er, at de synes, de har vist og fortalt og vist og fortalt igen, men lige lidt hjælper det.

Gør det dem til dårlige ledere? Nej, vi skal væk fra at tale om dårlige ledere og i stedet tale om hvordan vi kan blive bedre ledere og få taget nogle af de mange ledelsesværktøjer, som findes i brug.

Roadmap, din vej til en bedre oplæring

Roadmap tager udgangspunkt i lean-tankegangen, der simpelt fortalt handler om at slanke virksomheden, ved at udnytte de ressourcer, der er til rådighed, bedst muligt ved at undgå spild og at fokusere på det, der skaber værdi.

Roadmap fokusere på medarbejderens stressniveau, der typisk er højt den eller de første arbejdsdage, hvor der skal læres nye menneske at kende, nye arbejdsopgaver, nye forventninger og meget mere.

Det vil sige, at hjernen bruger en masse kapacitet på at være stresset og derfor ikke kan kapere en masse information, arbejdsrutiner osv.

Med Roadmap deles arbejdsopgaver op i 2-5 trin, hvor man så introducerer et trin ad gangen for den nye medarbejder.

Når medarbejderen er lært helt op i det første trin og har vist, at han/hun behersker opgaven, er det tid at gå til det næste trin og så fremdeles. Det er vigtigt, at man starter med det vigtigste først.

Eksempel på Roadmap

Lad os tage et eksempel, for at få belyst, hvordan det kan se ud:

ROADMAP MALKNING

TRIN 1

TRIN 2

TRIN 3

TRIN 4

- Påsætte maskiner

- Pattedyp

 

- Aftørring af patter

- Forskumme

- Malke ud

- Finde yverbetændelse

- Registrere yverbetændelse

- Starte behandling af yverbetændelse

Det kan umiddelbart virke langsommeligt, og som noget der tager en masse tid.

Men erfaringer og tidsstudier i flere virksomheder viser, at med fokus på god oplæring, så sparer man tid på den lange bane og reducerer antallet af fejl.

Der vil være forskel på, hvor lang tid der skal bruges alt efter medarbejderens evner og erfaringer. Nogle vil kunne hoppe videre til næste trin allerede den første dag, mens andre vil bruge uger på at øve sig, inden de er klar til næste trin.

Med LEAN kan du blive en bedre leder og reducere fejl og spildtid

Roadmap er en vej til bedre oplæring og reducering af spild og fejl, hvilket er motiverende for den nyansatte, som oplever at have succes med sine opgaver, fordi han/hun er blevet lært godt op.

Roadmap er kun et af mange værktøjer, og det gør det ikke alene.

Men det kan være en ide til, hvor du skal starte med at forbedre din ledelse og sikre mere motiverede medarbejdere, bedre udnyttelse af dine ressourcer, heriblandt medarbejdernes og din tid, samt reduceres antallet af fejl.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.