Landmand få meter fra gylletank-kollaps: Ingen synlige fejl

Der var tale om en 34 år gammel muleby-tank, men der var ingen synlige fejl på tanken, der kollapsede, siger landmand. Han fik skiftet et kabel for fem-seks år siden.

Svineproducenten Peer Kristiansen, Serritslev ved Brønderslev, havde lørdag lige bakket forbi gårdens ældre muleby-tank, da den kollapsede.

"Det var ubehageligt."

"Jeg er glad for, at jeg eller andre personer ikke kom noget til," siger en rystet Peer Kristiansen.

"Jeg havde lige holdt med traktoren op ad, da jeg var ved at bakke op til en korngrav ved siden af."

Han fortæller, at noget af gyllen også ramte traktoren, inden den fortsatte ned af marken. Han ringede straks 112, hvorefter beredskabsmyndighederne mødte op med to slamslugere. Indsatslederen vurderer, at cirka halvdelen af gyllen er suget op i gårdens anden gylletank, men noget er også løbet ned i en lukket sø. Fiskene i søen er døde, og Brønderslev Kommune vil nu undersøge, hvad der skal ske med søen.

Gylletanken var på gården, da Peer Kristiansen købte den. Ifølge Mette K Gintberg, landbrugsbehandler ved Brønderslev Kommune, er tanken fra 1982.

Gylletanken var fyldt, da knap halvdelen af beton-element-siderne siderne sprang op.

Ulykken kommer bag på Peer Kristiansen, fortæller han. Han havde godt læst i LandbrugsAvisen, at der har været problemer med nogle ældre mulebytanke, der er kollapset. Mulebytanken, der ikke produceres længere, har været populær i landbruget. Der er anslået op mod 10.000 mulebytanke her i landet.

Peer Kristiansen går hver dag forbi gylletanken og opdager derfor, hvis noget er galt, siger han. Han siger, at han har været 'virkelig opmærksom' på gylletanken. Alt så fint ud, siger han.

"Der var ikke kabler eller noget andet, der var sprunget," siger han.

For cirka fem-seks år siden opdagede han et sprunget kabel, hvorfor han gravede ned til samlingerne og fik det skiftet.

Styrelsen har skærpet kontrollen

I marts i år indskærpede Miljøstyrelsen, at gylletankskontrollanter bør anbefale, at landmænd får en sagkyndig med god viden om muleby-tanke, når der er tale om en inspektion af sådanne tanke.

Kontrollanten skal i forbindelse med kontrollen også aflevere en advarsel til brugeren af beholderen med en beskrivelse af problemet med Muleby-beholdere samt en anbefaling om, at brugeren får udarbejdet en vurdering af behovet for at få foretaget forebyggende foranstaltninger på beholderen.

Bygningskonsulent har advaret

Knud Overgaard Andersen, beholderkontrollant og bygningskonsulent ved LMO i Viborg, har tidligere over for Landbrugsavisen.dk beskrevet de problemer, der er ved ældre Muleby-tanke.

"Muleby er der, hvor vi finder flest fejl og som har de fleste dårlige kabler. Det er sjældent, at vi finder kabelfejl hos andre end Muleby-tanke, " har Knud Overgaard Andersen fortalt.

Han har fortalt, at de fleste kabelfejl sker under jorden og derfor er det svært for landmanden selv at holde øje med i det daglige.

"Det kan være svært at se, hvordan et kabel har det, for på Muleby tankene er kabelsamlingerne skjult inde i betonspændeelementet. Det er umuligt at forhindre, at der kommer vand ind, og man kan ikke se om kabelsamlingen ruster over, selvom resten af kablet har det fint. Når vi tjekker kablerne bruger vi derfor et koben til at lave nogle kraftige ryk og derved tjekke, at de ikke giver sig for meget," fortalte han.

Indtil for 20 år siden brugte Muleby kabler, der var 3/8 tommer, svarende til 9,3 millimeter. På de ældre kabler finder kontrollanterne af og til rust.

Peer Kristiansen er nu i gang med at undersøge, hvornår den pågældende muleby-tank sidst er blevet kontrolleret.

Redigeret 1. august kl. 14.50: Tilføjet, at gylletanken er fra 1982.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.