Landmand: To fuldfodervogne gør det lettere at fodre flere grupper

Blog fra mælkeproducenten: Niels Holger Nordendahl har købt en brugt blandevogn, som skal bruges til at blande små rationer. Indkøringen går godt.

Af Niels Holger Nordendahl, fortalt til Peter W. Mogensen

For godt to uger siden fik vi leveret en lille, brugt blandevogn, som vi skal bruge til at fodre de små hold. Vi har praktiseret fasefodring af goldkøer og kælvekvier i lang tid og har valgt at have ét far-off hold og to close-up-hold. Rationerne er dermed meget små, og den store fuldfodervogn kan ikke håndtere det. Det bliver simpelthen ikke blandet godt nok.

Vi valgte derfor at få en lille blander på prøve, og det virkede så godt, at vi nu har købt en lille, brugt blandevogn. Den har fået skiftet nogle sliddele og indtil videre synes jeg, at indkøringen er gået godt.

Vi har valgt at have to close-up-hold, fordi vi gerne ville tilgodese kælvekvierne og goldkøerne i lavt huld med en close-up-ration med lidt ekstra energi. Og det virker, må jeg sige. Vores kvier kommer langt bedre i gang efter kælvning og malker bedre efter at vi har opjusteret energiniveauet.

Rent lavpraktisk er goldkoholdet delt i to, og det er let at flytte dyrene rundt, så de er i den gruppe, der matcher dem bedst.

I forhold til den lille blandevogn kan jeg se, at vi nu udnytter tiden ved fodring bedre, fordi vi kan fylde den lille blandevogn, når den store mixer rationen til de malkende køer. Når den lille så begynder at mixe, kan vi fodre ud med den store. Det er effektivt og smart.

god høst

Vi havde kun 30 hektar vårbyg til høst, og det gik hurtigt og let at høste det. Vi bytter byggen til rug, som vi formaler og bruger i rationen til køerne. Byggen er mere værd end rugen, så byttehandlen giver os lidt flere kg korn at fodre med, og når vi tilsætter natriumbikarbonat i fuldfoderet, kan vi komme højt op i mængden af rug.

Nu hvor Arla har bebudet, at mælken falder pr. 1. september, er det rart at fodre med så meget hjemmeavlet foder som muligt. Det indkøbte foder stiger også i pris og med et mælkeprisfald presser det indtjeningen. Det havde været rart med en længere periode til at oparbejde likviditetsoverskud, men mælkeprisen er jeg ikke herre over.

Jeg bruger mit krudt på at få køerne til at æde mest mulig grovfoder, så vi skal indkøbe så lidt som muligt.

majshøst om nogle uger

Når køerne skal æde meget grovfoder siger det sig selv, at foderet skal være godt. Derfor er det rart at se på majsen og græsset, hvor de første tre slæt har bidraget med fornuftige kvaliteter og udbytter. Vi skal tage fjerde slæt om kort tid, og det står også godt.

Majsen står også godt, og meget tyder på at vi skal høste i sidste halvdel af september. Med tanke på majsens udfordringer i forår og forsommer, så ser det ud til at lykkedes ganske fornuftigt alligevel.

køerne malker godt

I stalden malker køerne fortsat godt. Vi ligger halvanden til to kg over målet, så det er jeg tilfreds med.

Vi er også færdige med at afvikle ferie. Selv boss'en fik en uges ferie i Silkeborg.

Når medarbejderne holder ferie er det typisk mig, som skal tage flere opgaver for at få kabalen til at gå op.

Faktaboks

Nordendahl

  • 300 køer, 50 pct. røde, 30 pct. holstein og resten krydsninger
  • Sælger tyrekalve som spæde til fast aftager
  • 11.00 kg EKM pr. årsko
  • Malker to gange om dagen
  • 5 ansatte plus skoledrenge
  • Staldanlæg fra 2009
  • 230 hektar, 90 hektar lejet
  • Fortrinsvis majs og græs, plus lidt korn
  • Marker passes overvejende af maskinstation
  • 5. generation på ejendommen
  • Niels Holger Nordendahl er 48 år, gift med Mette, der er lærer i Salling
  • 4 børn – Johanne, 20 år, Magnus 16 år, Laurits 12 år og Agnete 10 år

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.