Ny blogger: Holstein har gjort indhug i de røde på grund af ydelsen

Blog fra bedriften: Vi skal have fuld gang i dataopsamling, så vi ved, hvor pengene ligger, og hvor de fosser ud af kassen.

Det startede med, at der ikke var nok røde køer til salg, da Niels Holger Nordendahl i 2009 byggede stald og udvidede fra 130 til 300 køer et par år efter, at han overtog styrepinden på gården.

Ind kom holstein.

”Det er en avlsbesætning og far havde røde køer i en menneskealder og vi var godt tilfredse. Men da holstein kom ind i billedet, kunne vi godt se, hvor det bar hen ydelsesmæssigt. De giver bare mere mælk og derfor har vi fået flere af dem” siger den nye blogger på Kvæg Plus.

Han kørte bedriften som I/S med sin far fra 1998 og indtil han overtog helt i 2006.

I dag er sammensætningen 50 procent røde, 30 procent holstein og resten krydsninger.

Det er altså langt fra slut med røde køer. han beholder de 15 procent bedste, og så har så god en besætning, at han af og til sælger lidt avlsmateriale

”Jeg synes, vi har en sund besætning samlet set og kan som non GM-producenter præstere en god ydelse”, uddyber han.

Ydelsen ligger omkring 11.000 kg EKM pr. årsko i gennemsnit.

”Økonomien er selvfølgelig vigtigere end ydelsen”, indskyder han hurtigt – og den balance er også god.

Medarbejderpleje

De gode resultater afhænger dog først og fremmest af dygtige medarbejdere, mener han.

”Hvis det hele skal gå op i en højere enhed, skal man have en god arbejdskultur. Det går vi meget op i, og vi har ikke haft svært ved at få folk".

Der er folk, som har været der i 10 år, 8 år med mere og tidligere ansatte, som har søgt til større besætninger, kommer stadig forbi ved kaffetid, fordi de har lyst til at følge med. Det tager han som gode tegn. 

Det er dog ikke nok bare at ansætte gode folk, men skal arbejde på at få det bedste frem i dem. Give dem muligheder for at udvikle sig og for at lave noget, som kan tilfredsstille netop dem.

Medarbejderne er både faglærte, elever, flexjobbere, skoleelever med mere, hvilket vil sige, at de har vidt forskellige forudsætninger. For ham er det vigtigt, at der kan skabes et job til mange forskellige forudsætninger.

”Det kræver tålmodighed langt hen ad vejen, og vi skal finde det trin, de hver især kan stå på, og som tilfredsstiller dem hver især. Det er ikke nemt og jeg har ikke et system. Det er lidt en fornemmelse, hvad er skal til”, siger Niels Holger Nordendahl.

Den daglige, fælles kaffepause, hvor der er tid til snak og grin er også med til at gøre Nordendahl til et godt sted at være.

Nye folk finder han på Facebook, og det går som sagt fint. Det kræver dog også, at man har en Facebook-profil, som er levende og fortæller om bedriften, så det er et sted, man får lyst til at besøge.

Viser gerne frem

Niels Holger Nordendahl nyder også at være åben om bedriften, som han tydeligvis er stolt af.

Han er med i ”Klassen i stalden” og får besøg fra skoler.

Tidligere har også turistkontoret sendt folk derud til en åben og ærlig snak – det har han dog bremset ned for, fordi det er en tidsrøver.

”Jeg kan godt lide kontakten og at få en ærlig dialog. Jeg er aldrig blevet overrasket på en negativ måde. Hvis de spørger, hvad vi tjener, får de det at vide, og jeg fortæller også, at jeg synes, mælken gerne må koste mere, og hører, hvad de synes. Vi har ikke noget at skjule i produktionen, og det tror jeg også at de fornemmer, når de er her”, siger han.

Niels Holger Nordendahl er dog først og fremmest en faglig nørd udi kvæg og har altid gang i projekter og forsøg, bl.a. sammen med Seges.

I sommers testede Seges effekten af helt op til 500 gram salt pr. ko pr. dag for at imødegå dårligt foder og varmestress. Saltet konserverede fuldfoderet og fik køerne til at drikke meget mere, så de kunne modstå varmen.

Han er også i fuld gang med at Indkøre fasefodring af goldkøer med en energifattig ”far off” fodring og en mere energirig ”close up” fodring tæt på kælvning. Det skal dels give lettere kælvninger, men også at køerne kommer godt i gang med malkning, for det sætter niveauet for hele laktationen.

”Vi er der ikke helt endnu, men vi er gået i gang”, siger han.

Niels Holger Nordendahl sværger til automatisering af dataopsamling og har testet NIR-måling i forbindelse med høst af græs.

”Vi skal lære, hvor vi tjener pengene og hvor de fosser ud af kassen” siger han.

Alt det og meget mere vil Holger Nordendahl blogge om her på siden en gang om måneden i det nye år.

 

Faktaboks

Nordendahl

  • 300 køer, 50 pct. røde, 30 pct. holstein og resten krydsninger
  • Sælger tyrekalve som spæde til fast aftager
  • 11.00 kg EKM pr. årsko
  • Malker to gange om dagen
  • 5 ansatte plus skoledrenge
  • Staldanlæg fra 2009
  • 230 hektar, 90 hektar lejet
  • Fortrinsvis majs og græs, plus lidt korn
  • Marker passes overvejende af maskinstation
  • 5. generation på ejendommen
  • Niels Holger Nordendahl er 48 år, gift med Mette, der er lærer i Salling
  • 4 børn – Johanne, 20 år, Magnus 16 år, Laurits 12 år og Agnete 10 år

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.