Landmand: Tilpasning af goldkøernes foder giver bedre råmælk og mindre kalvedødelighed

En forbedring af goldkøernes foder har øget kalveoverlevelsen med cirka fem procent hos en britisk landmand.

Guy Prudom lejer og driver en besætning med 250 krydsninger med simmental/aberdeen angus kødkvæg på en ejendom med 405 hektar jord. Han fortæller, at det var i 2017, de begyndte at bemærke udfordringer med kalvesundheden i besætningen. Blandt de kalve, der var født i foråret 2017, opdagede de en del kalve, der var utrivelige efter fødslen, og hvor det tog dem lang tid om at komme til at patte.

Senere mistede de en del af kalvene, der blev ramt af lungebetændelse, men på det tidspunkt afskrev de problemet som værende et dårligt forår.

Guy Prudom fortæller til Farmers Guardian, at besætningen som  en del af AHDB Strategic Farmers, blev tilbudt at deltage i en undersøgelse, der havde fokus på goldkofodringens effekt på råmælkskvalitet og kvantitet. Som en del af undersøgelsen blev der tager blodprøver fra 10 køer omkring en måned fra kælvning. Blodprøverne viste, at køerne i besætningen manglede både protein og energi, og at der var behov for en ændring i goldkøernes foder.

- Energibehovet var nemt at dække, vi skulle blot ændre forholdet mellem kraftfoder og hø. Proteinbehovet var en smule mere udfordrende. Vi er begyndt at supplere med soja omkring en måned før kælvning. Fire uger før kælvning tilføjer vi 250 g per ko per dag, tre uger før øges det til 500 g per ko per dag. Samme stigning sker henholdvis to og en uge før kælvning, således køerne tilføres 1 kg. soja per ko om dagen op til kælvning, siger Guy Prudom.

Efter ændringerne i goldkøernes fodring har de i besætningen set en stigning i fravænnede kalve på 3 procent fra 2018 til 2019. Det har desuden også haft positiv effekt på besætningens drægtighedsprocent. I 2018 havde de 86 procent drægtige ved scanning, hvor de i 2020 havde nået en drægtighedsprocent på 91 procent, skriver Farmers Guardian.

Det tager 5 måneder for koen at udvikle et sundt æg til ovulation. Det betyder, at køernes sundhed fra goldkoperioden ikke blot påvirker den i gang værende drægtighed, men også følgende drægtigheder.

Kolostrum management

Køernes ernæring er ikke det eneste fokus på besætningen. Guy Prudom fortæller, at de har meget stor fokus på råmælkens kvalitet, og at sørge for at kalvene får passende mængder inden for de første levetimer. Hvis en kalv ikke selv drikker inden for to timer, bliver den sondefodret.

- Alt jeg selv trækker ud, bliver sondefodret lige med det samme. Min erfaring siger mig, at det er disse kalve, der kommer til at have svært ved at komme i gang selv, fortæller han til Farmers Guardian.

Hvis en ko, især førstegangskælvere, ser ud til ikke at stå med særlig meget mælk, undersøger de råmælkens kvalitet med et Brix refraktometer. Køerne kælver i grupper, men kvierne kælver i enkeltbokse for at sørge for at kalvene drikker og kobler sig til kvien.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.