Landmandspar: Vi har malkekøer på deltid

Heidi Kjeldsen og Niels Mikkelsen er mælkeproducenter med 70 køer på deltid. De skal begge have job udenfor bedriften.

Det er ikke godt, at en kvæggård bliver tømt. Det forringer værdierne.

Niels Mikkelsen husker tydeligt, da hans fars nabo lod ordene falde i 2020, hvor faderen var i færd med at udsætte holsteinbesætningen, fordi helbreddet ikke længere kunne tåle at passe køer i bindestald.

Heidi Kjeldsen og Niels Mikkelsen ville gerne overtage bedriften ved Vinderup og blive femte generation.

- Men jeg kunne ikke se mig selv som mælkeproducent med bindestald. Vi kiggede på, hvordan bedriften kunne være økonomisk rentabel, og det ville indebære malkekøer. Vi skulle bare finde ud af hvordan, fortæller Niels Mikkelsen.

Økologi og malkerobot

Her to år efter har parret fundet svaret på spørgsmålet og ført det så nogenlunde ud i livet. Bedriften er lagt om til økologi og en malkerobot klarer malkningen af de 70 årskøer.

- Vi kan godt lide, at dyrene kommer på græs, og vi kunne godt se os selv som økologer. Og så var produktion af økologisk mælk mere rentabel end konventionel mælkeproduktion. Så det var den vej, vi skulle gå, fortæller Heidi Kjeldsen og Niels Mikkelsen

Det var en udfordrende proces at finde finansiering til købet af bedriften, og det var først to uger før den planlagte overtagelse, at finansieringen faldt endeligt på plads.

- Vi var presset af, at vi skulle overtage 1. april for at kunne omlægge den sidste halvdel af jorden til økologi og nå at producere foder til køerne, som vi havde planlagt at købe, fortæller Niels Mikkelsen. Hans far havde påbegyndt omlægning af den ene halvdel af jorden i efteråret 2020 for at hjælpe parret i gang.

De er begge uddannede landmænd og har begge arbejdet på bedrifter med malkerobotter.

- Vi ville ikke låses af malketiderne, så det oplagte var at anskaffe en malkerobot. Og den har til fulde indfriet vores forventninger om at få en hverdag, hvor vi kan være fleksible på tiden i stalden, mener Heidi Kjeldsen.

To jobs ude

Fleksibiliteten er vigtig for parret, som begge skal have et job udenfor bedriften for at få økonomien til at hænge sammen. Niels har bibeholdt kontakten til den vognmand, som han især kørte kreaturer for før overtagelsen af ejendommen. Heidi håber, at hun efter endt barsel med datteren Rosa kan finde job i et andet fag.

De kan begge godt lide, at dagene er afvekslende og de sætter ligeså stor pris på at komme lidt hjemmefra som at arbejde derhjemme.

- Men det er selvfølgelig lidt atypisk her i 2022, at vi er mælkeproducenter på deltid med en mindre besætning. Det har flere da nævnt, siger Niels Mikkelsen med et smil.

Billig ombygning

For at få økonomien til at hænge sammen og samtidig undgå en stor gældssætning, har parret i forbindelse med overtagelsen ombygget en ældre foderlade til løsdriftsstald til køer. Den gamle bindestald er også under ombygning til løsdrift for ungdyr.

Parret har trukket på venner og families hjælp, som også omfattede arbejdstimer med renovering af stuehuset før fødslen af Rosa.

Det meste af inventaret har de købt brugt. Niels Mikkelsen har fundet en del af det på sine ture som chauffør, og det var på samme måde, at han fandt frem til de første køer.

Parret købte 40 køer fra to besætninger og har derefter købt 21 kælvekvier. De vil fortsat købe lidt ind imellem til deres eget, første opdræt kælver ind i slutningen af 2023.

De valgte jersey og det gav dem mulighed for at levere til Thise Mejeri, som dengang søgte leverandører af jerseymælk.

- Og vi må sige, at vi føler os godt hjemme på et mindre mejeri, hvor alle kender alle, og der ikke er så langt til toppen, siger Niels Mikkelsen.

Rette størrelse

De ejer 50 hektar og driver i år 72 hektar med græs, korn og ærter. I næste sæson skal de drive 86 hektar, men derudover har de ikke planer om at vokse markant.

- Vi bor i et kvægtæt område, hvor der er bud om jorden. Det kan da godt være, at vi kan finde lidt mere jord, men næste step kunne også være at opbygge en mindre kødproduktion med gårdsalg af kød, siger Niels Mikkelsen.

Artiklen har været bragt i Magasinet Kvæg.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.