L&F: Giv os en ruslandspakke og red tusindvis af job

4.500 mistede job og et eksporttab på 8 mia. kr. er konsekvensen, hvis regeringen ikke griber ind, advarer Landbrug & Fødevarer, der foreslår en Ruslandspakke.

Ruslandskrisen og priser på mælk, svinekød og korn i frit fald har givet nye, dystre prognoser for landmændenes indkomster i de næste par år.

De store konsekvenser af en politisk krise, som landbruget ikke har nogen indflydelse på, får nu Landbrug & Fødevarer til at efterlyse hurtig hjælp til fødevareerhvervet i form af en akut-pakke med 10 konkrete tiltag.

»Vi beder ikke om noget, som koster penge eller dyrevelfærd. Vi beder bare om at få fjernet nogle byrder og barrierer, som skader vores konkurrenceevne,« siger Karen Hækkerup, direktør i Landbrug & Fødevarer.

4.500 arbejdspladser

Ifølge Landbrug & Fødevarer er der op mod 4.500 arbejdspladser på spil i danske yderkommuner, hvis fødevarepriserne holder sig på det nuværende lave niveau.

1.700 landbrug er her og nu i store, økonomiske problemer, og af dem er næsten 1.000 i akut fare for at dreje nøglen om. 

»Hvis de gør det, efterlader de en masse andre mennesker i lokalsamfundet uden job. Det rammer en lang række følgeerhverv og bl.a. har slagterierne i år allerede lukket 740 arbejdspladser - mere end to om dagen,« siger Karen Hækkerup.

»Derfor må man forstå, at det ikke kun er for den enkelte landmands skyld men også for slagteriarbejdernes og for samfundets skyld, at vi beder om hjælp.« 

Gratis for statskassen

Karen Hækkerup understreger, at Landbrug & Fødevarer anerkender værdien af de vækstpakker, som regeringen og Folketinget allerede har vedtaget. De fleste af dem er dog endnu ikke sat i værk eller får først virkning på længere sigt.

Derfor er en række landbrug og fødevarevirksomheder nu så pressede, at de risikerer at bukke under, inden de andre vedtagne væksttiltag kan mærkes i fødevareerhvervet. Og derfor er der god grund til at sætte en række hurtigtvirkende tiltag i gang i form af en »Ruslandspakke«, som i øvrigt er næsten gratis for statskassen, understreger Karen Hækkerup.

»Det er hjælp til selvhjælp.«

Faktaboks

L&F's 10 forslag    •    Totalt stop for nye byrder - herunder et krav om 24 pct. ammoniakreduktion.    •    Stands bøvlet og udgiftstung lovgivning på mælk og oksekød    •    Ny investeringsordning til generationsskifte og investeringer    •    Lad landmændene spare penge på kunstgødning og bortkørsel af gylle    •    Giv ret til at udnytte kapaciteten i eksisterende stalde fuldt ud    •    Rul overimplementering af EU-regler tilbage    •    Sæt målrettet regulering i gang straks    •    Giv moderniseringstilskud til miljøvenlige stalde    •    Pres hårdere for EU-hjælp til oplagring af svinekød    •    Giv hurtig hjælp til at åbne nye markeder for fødevareerhvervet

 

Emneord ruslandskrise, l&f

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.