Mælkeproducent: Vi prøver med nyt og billigt fodermiddel - ydelsen ser fornuftig ud
Blog fra mælkebedriften: Heine Kuhr er medejer af bedrift med 600 årskøer, og her tager man gerne en chance med alternative fodermidler for kunne fodre køerne billigst muligt.

Af Heine Kuhr, mælkeproducent - fortalt til Stig Bundgaard

Jeg er for tiden i færd med at se på, hvordan vi billigst muligt kan fodre køerne med alternative fodermidler, fx restprodukter.

Problemet her er, at man aldrig helt kan vide, hvordan kvaliteten er. Den kan være svingende, og tør man så anvende fodermidlet i forhold til den merfortjeneste, man kan opnå?

Sagen er dog, at med den overskudsgrad, der er i mælkeproduktioen, vover vi gerne pelsen her på bedriften og tager opgaven med at finde den billigst mulige fodring alvorligt. Vi er villige til at løbe en risiko,  Man skal selvfølgelig ikke tage en chance, hvis man er utryg ved det - men grænserne må man godt rykke lidt på.

Sagt på en anden måde, er det vigtigt at have en så høj ydelse som muligt, men det er endnu vigtigere at man også tjener penge på de sidste liter.

Ny type valle skal erstatte melasse og roer

Lige nu har vi fået kig på en ny type opkoncentreret valle med cirka dobbelt tørstofindhold i forhold til almindelig valle. Vi bruger masser af vand i foderet, og så kan vi lige så godt prøve at få nogle foderenheder med. Vallen er også rig på vitaminer og mineraler.

Vallen skal erstatte dels melasse i nogle sommermåneder og så foderroerne resten af året, svarende til ca 2 FE pr. dag pr. ko. Prismæssigt ligge vallen på ca en tredjedel af prisen på melasse.

Roerne stoppede vi med for et par år siden, fordi det var ved at vokse os over hovedet med mange hektar, to våde høstår i træk og udsigt til investering i dyr teknik. Det var bare for hårdt både for os ejere og de ansatte at slutte majshøsten, og så skulle i gang med at bøvle roerne. 

Vallen bundfælder

En ulempe ved vallen er, at den bundfælder, så det er rigtig svært at sikre sig, at der er samme opblanding fra man fylder tanken til den er tom igen. Det, vi gør, er at blæse luft ind i tanken ved hjælp af et kompressoranlæg, så boblerne laver cirkulation i væsken.

Vi har fuldautomatisk fodring, og det er vigtigt at tilførslen af valle fra tanken kan ske uden en mand er tilstede.

Desuden er det vigtigt, at tankene bliver grundigt holdt rene, især om sommeren, så man ikke sjusker, og det ender med syge køer. Så kan hele besparelsen med billigt foder jo gå fløjten. For at bruge denne type valle skal set-up, mandskab og overskuddet være tilstede.

Det er selvfølgelig vigtigt at holde øje med, hvordan køerne responderer på foderskiftet. Vi er så småt begyndt med den nye type valle - og foreløbig ser det rigtig fint ud med ydelsen. 

Faktaboks

Heine Kuhr

  • Medejer af I/S Kuhr Hedegaard
  • 10 ansatte
  • 600 årskøer, Holstein
  • Ydelse i snit: 11.000 kg EKM
  • GA malkekarrusel, 60 pladser indvendig, malker to gange om dagen
  • 800 hektar med slætgræs, majs og korn til salg, egne maskiner   
  • Gårdbiogasanlæg, produktion af 10.000 slagtesvin årligt

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.