Nordjyske landmænd gør en indsats for naturen

Der har været overvældende stor interesse for at søge tilskud til hegn blandt de nordjyske landmænd. Hos Agri Nord er det blevet til knap 100 ansøgninger om tilskud til projekter, der kan fremme naturpleje.

En åben eng med græssende køer, der går langs fjorden. Det er et syn, som mange forbinder med den danske natur.

Den lysåbne natur kommer dog ikke af sig selv. Det kræver naturpleje i form af afgræsning, hvis arealerne ikke skal vokse til et ufremkommeligt krat. Der er mange udgifter forbundet med at gøre et naturområde klar til afgræsning med hegn og ikke mindst vandforsyning til dyrene.

Hos Agri Nord har projektkoordinator Michael Palsgaard oplevet stor interesse for at søge tilskud via den tilskudsrunde, der netop afsluttet.

"Agri Nord har hjulpet 95 landmænd med at udarbejde ansøgninger. Midlerne er søgt i en pulje hos Naturstyrelsen. Vi har hjulpet med projekter på et par hektar til det største på 305 hektar," fortæller Michael Palsgaard.

Udgifterne til hegnsprojekterne er til en entreprenør, der sætter hegnet op, sørger for vandforsyning mm.

Til gavn for naturen

"Sammenlagt er det mange hundrede hektar det drejer sig om, og projekterne kan være med til at fastholde god naturpleje eller forbedre naturen. Tilskudsmuligheden gør naturpleje mere attraktivt for landmændene og forbedrer biodiversitet og naturværdi, så eksempelvis gøgeurter og engblommer får bedre vilkår," siger Michael Palsgaard.

"Vi har set rigtigt mange gode projekter med noget fantastisk natur her i det nordlige Jylland, så nu krydser vi fingre for, at de også kan se det i Naturerhvervsstyrelsen, når midlerne skal fordeles", siger projektkoordinatoren.

Midlerne fordeles ud fra et indeks over naturværdi, som Naturstyrelsen har udarbejdet.

Samarbejde med kommuner

Agri Nord har haft et godt samarbejde med flere kommuner. Det har gjort det muligt at nå ud til endnu flere landmænd. Viborg, Vesthimmerland, Aalborg og Mariagerfjord Kommuner har særligt hjulpet med at fremme hegnsprojekterne.

"Det er simpelthen et område, hvor landmænd, kommune og landboforening er nået længere sammen end de ville hver for sig," ræsonnerer Michael Palsgaard.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.