Parasitvejr – sørg for at rotere kvæg på græs

Græsset vokser lystigt og temperaturerne passer køerne godt. Til gengæld giver det våde, fugtige vejer gode betingelser for parasitter. 

Kvægrådgiver Louise Kock Hilligsøe fra KvægXperten advarer i denne uge i ØkologiRådgivning Danmarks græsmail om, at kvier afgræsser på fugtige arealer for eksempel nær søer, åer.

Markerne bør heller ikke afgræsses for hårdt, for parasitterne lever nede ved jordoverfladen.

Symptomer

Symptomerne på leverikter er, at kvierne er tynde og uensartede og svage. Anden mistrivsel kan også give mistanke. Er man i tvivl, om kvier er kronisk angrebet, kan dyrlægen teste dem. 

Omfang

En opgørelse hos 665.000 konventionelle og 78.000 økologiske malkekøer i perioden 2016-2019 viste, at der var leverikter hos 7,6 procent af de økologiske og 2,1 procent af de konventionelle køer af stor race. Hos Jersey var forekomsten 2,8 og 1,7% hos henholdsvis økologiske og konventionelle køer.

Gode råd

Innovationscenter for Økologisk Jordbrug har følgende gode råd, som forebygger leverikter

  • At undgå våde områder fra juli måned for ungdyr og andre dyregrupper uden immunitet
  • At hegne evt. våde områder fra
  • At undgå dødbidning af marken (ikke under 5 cm græshøjde), gerne ved rotation mellem arealer
  • Ikke at blande 1. års græssere med ældre dyr efter 15. juli
  • At give suppleringsfoder til kalve via kalveskjul

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.