Pas på parasitter i det våde vejr 

Problemet er særlig stort, hvis det kniber med, at der er græs nok i marken.

Det fugtige vejr er med parasitterne lige nu. Er græsset sparsomt, græsser dyrene nemlig tættere på gødningsklatter, der er med til at sprede parasitter.

Det er ikke sikkert, dyrene bliver decideret syge, men... skriver KvægXperten i et nyhedsbrev. 
Men hvad? Jo, der kan sagtens være produktionstab i form af manglende daglig tilvækst, selv om dyrene ikke ser syge ud. Og ser dyrene syge ud, er man ikke i tvivl om, at parasitterne forvolder tab.

Seges anbefaler, at der udtages en gødningsprøve fra mindst 6 dyr pr. flok. Det skal være prøver af frisk afsat gødning. Det kan man få ved at vække kvierne i middagssøvnen, for så rejser de sig og afsætter frisk gødning. 

Gødningsprøverne opbevares bedst i en pose eller plasthandske uden luft og på køl. Prøverne skal analyseres hurtigst muligt efter udtagelsen, og det kan dyrlægen klare. Dog senest dagen efter.

Leverikter

Når det handler om leverikter påpeger Henrik Læssøe Martin, Seges, at man skal være opmærksom på, at undersøgelse af gødningsprøver først på sæsonen kun sjældent kan bruges til at forudsige en evt. belastning med leverikter, der hyppigst ses sidst på sæsonen. 

Ved afgræsning af fugtige arealer skal man specielt fra august måned og fremad være opmærksom på tegn på problemer med leverikter. Symptomerne er som regel uspecifikke tegn som afmagring og diarré. 
Ved mistanke om leverikter skal gødningsprøver undersøges specifikt for disse.
 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.