Så er sæsonen i gang - landmand høster det første græs

Maarten van Asseldonk startede i fredags med at hente friskt græs til sine 140 køer.

Marken var farbar og der står masser af græs på marken klar til at fodre køer med.

Sådan fortæller mælkeproducent Maarten van Asseldonk om årsagerne til, at han i fredags startede sin traktor og friskgræshøster for at hente årets første græs ind til de 140 køer på gården ved Ejsing ved Vinderup.

Det er Maarten van Asseldonks anden sæson som friskgræshøster, som han netop har skudt i gang.

Sidste år hentede han det første græs 10. maj, og de sidste græsstrå blev klippet 2. december.

Marken, som han startede med at høste græs på i fredags, er udelukkende italiensk rajgræs, som blev sået sidste sommer efter en mislykket majsmark.

»Det er nok fordi, det er italiensk rajgræs, at det allerede står så godt. Plus at vi har haft en meget mild vinter«, vurderer Maarten van Asseldonk.

Sparer ensilage og kraftfoder

Maarten van Asseldonk investerede i friskgræshøsteren af mærket MaksiGrass, fordi han gerne ville spare omkostninger til at ensilere græs og samtidig spare både ensilage og kraftfoder. Begge mål er indfriet efter første sæson, fortæller han.

I løbet af sommeren 2018 hentede han græsset og læssede det direkte af på foderbordet. Men i efteråret valgte han at blande det med ensilage og kraftfoder i mixervognen, og pga. gode resultater er han startet med denne fremgangsmåde igen.

»Det ser ud til, at køerne får mere ud af det friske græs, når jeg blander det i fuldfoderet«, fortæller Maarten van Asseldonk, som giver køerne en tredjedel friskgræs, en tredjedel majsensilage og en tredjedel græsensilage plus kraftfoder.

»Men målet er, at vi maj måned skal fodre udelukkende med frisktgræs, måske lidt majsensilage og så kraftfoder. Her skal køerne iøvrigt også på græs«, fortæller Maarten van Asseldonk.

Hans 140 køer yder pt. 30 kg EKM/ko/dag.

Emneord Top2, PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.