Sodabehandling kan bryde rapsfrøets skal

Mere fedt i foderrationen er en måde at reducere køernes metanudledning og mælkens klimaaftryk på. Og rapsfrø er et oplagt valg som fedtkilde, fordi raps kan dyrkes herhjemme, men det lille frø har en hård skal, som skal brydes inden opfodring. Formaling eller valsning af frøene er en mulighed, men kræver naturligvis en valse eller formalingsmølle.

En anden metode viser sig også at være velegnet, nemlig sodabehandling, som mange producenter allerede har erfaring med i forhold til korn. Det skriver Seges på landbrugsinfo.dk

Tidligere forsøg har indikeret, at fem procent lud er passende, og med det som udgangspunkt har Vestjyllands Andel fremstillet et parti rapsfrø med følgende blanderecept:

1.000 kg rapsfrø

50 kg soda

250 l vand.

Dette parti er blevet testet i to besætninger. De sodabehandlede rapsfrø erstattede mættet fedt samt lidt energi- og proteinråvarer i rationen. Gødningsprøver blev analyseret for råfedtindhold og indikerer, at køerne fordøjer fedt fra sodabehandlede rapsfrø lige så godt som fra formalede rapsfrø.

De foreløbige data på mælkeproduktion viser et lille fald i mælkens fedtindhold og ca. samme EKM-ydelse – noget som også er set i besætninger, der har anvendt formalede rapsfrø som erstatning for mættede palmefedt produkter.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.