Storfusion: VikingGenetics på vej til at blive Europas største kvægavlsselskab

Franske Evolution, tyske Masterrind og nordiske VikingGenetics indleder nu processen om en fusion til Europas største kvægavlsselskab, Arcowin.

Danske kvægavlere bliver en del af Europas største kvægavlssamarbejde, når Viking Genetics forventes at være fusioneret med Masterrind og Evolution 1. januar 2022.

Det er resultatet af, at VikingDanmarks bestyrelse samt de danske kvægbrugere i VikingGenetics’ repræsentantskab har godkendt, at VikingGenetics indlede processen om en fusion. 

Vejen er således banet for en ny kvægavlsforening, der repræsenterer 53.000 kvægbrugere. Kvægavlsforeningen får navnet Arcowin.

Formand for VikingDanmark, Anders Levring, glæder sig over samarbejdet og ser store muligheder. 

”Det er min forventning, at den sæd vi kan levere til landmændene både bliver bedre og billigere”, siger han. 

Samtidig understreger han, at det allervigtigste ved fusionen er, at man i Norden – VikingGenetics er jo dansk, svensk, finsk, får indflydelse på avlen på europæisk plan og kan udvikle bedre avlsprogrammer. 

”Med en større population af dyr kan vi udvikle bedre avlsprogrammer, og i et større selskab vil vi have råd til at bruge dyrere og bedre teknikker i avlen”, forklarer han. 

Hvis VikingGenetics ikke udvikler selskabet, vil andre levere til det danske marked. 

Uændret i det daglige

Anders Levring mener ikke, at den enkelte landmand vil mærke ændringen i dagligdagen, for landmandens kontakt er til VikingDanmark. 

”VikingDanmark yder fortsat den daglige service, besøger landmanden og tager en tur på staldgangen. Det er fortsat os, altså de danske kvægbrugere, der 100 procent ejer VikingDanmark. Og navnet VikingDanmark og de ydelser, vi kender, fortsætter helt uændret”, siger han. 

Forskellen er at VikingDanmark ikke vil få sæden fra VikingGenetics, men fra det nye selskab Arcowin, som VikingGenetics bliver en del af.

Holstein-fordele

Det nye samarbejde vil især få betydning for avl af holstein.

”Jersey og røde køer er jo i meget høj grad nordiske racer, så der tilføres ikke meget, men det gør der på holstein, som er udbredt i hele verden”, siger Anders Levring.

Samarbejde i gang

Allerede sidste år indgik VikingGenetics, Evolution og Masterrind et tæt avlssamarbejde med navnet Arcowin. Samarbejdet har tydeliggjort markante fordele ved en egentlig fusion, som man nu arbejder henimod. 

Ifølge bestyrelsesformanden betyder fusionen, at medlemmerne i VikingDanmark qua Arcowin får en styrket position på verdensmarkedet. De nordiske kvægbrugere står nemlig stærkere i et europæisk kooperativ, end de ville gøre alene i VikingGenetics. 

Det nye selskab, Arcowin bliver nummer 6 på verdensranglisten målt på størrelse, hvor VikingGenetics er nummer 13 i dag. 

12,5 mio. doser

De tre selskaber bag Arcowin sælger i dag 12,5 mio. doser sæd årligt. Deraf sælger VikingGenetics 3,2 mio. doser. Deraf går de 2,1 mio. doser til Danmark, Sverige og Finland og 1 mio. til eksport.

 

Faktaboks

FAKTA

I Viking Genetics er der 155 ansatte og der sælges årligt ca. 3,2 mio. doser sæd. De 2,1 mio. bruges på hjemmemarkederne, som sælges via VikingDanmark, Växa Sverige og faba Finland.

Derudover eksporteres der ca. 1 mio. doser årligt til mere end 50 lande via lokale distributører, samt de 3 datterselskaber i Australien, England og Tyskland.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.