Svært at få folk: For meget malkning og for langt fra byen

Blog fra malkebedriften: Sidst kunne Martin Mouridsen fortælle, at eleven var langtidssygemeldt. Nu venter medhjælperen tvillinger og går snart fra.

Af Martin Mouridsen - fortalt til Frederik Thalbitzer

Arbejdssituationen er ikke blevet meget bedre siden jeg bloggede i juni, hvor min elev var blevet langtidssygemeldt. Jeg skal stadig nå både mit eget og hans arbejde, og nu er min medhjælper gravid og venter tvillinger og går snart fra. Så nu skal jeg også søge en barselsvikar.

Det er svært, for der er stor mangel på folk. Jeg har lagt opslag på Facebook om at jeg søger elever, og jeg mener, at det er delt der, hvor det er muligt at finde nogle. Jeg har bare ikke fået en eneste ansøgning. Jeg ved ikke rigtigt, hvad jeg ellers kan gøre, for det er jo på Facebook, de unge finder job.

Der er stor efterspørgsel på elever, og de vil helst et større sted tæt på storbyen. Vi er et mindre sted langt ude vestpå. Hvis jeg søgte en udenlandsk medarbejder, kunne jeg have ham eller hende på få dage. Jeg vil dog helst have danske medarbejdere, for mange dage kommer jeg ikke uden for bedriften, og så er det altså ikke nok for mig at snakke med nogen på gebrokkent engelsk.

Ændrer tit

Der er også det, at vi ændrer mange ting fra dag til dag, og det er sværere, når man har medhjælpere, der ikke er så gode til engelsk. Det skal være sådan, at jeg ved, at de kan løse opgaverne uden at jeg holder øje med alt.

Jeg tror det går bedre på større bedrifter, hvor man kan lave en dagsplan med mere eller mindre rutineopgaver.

Jeg er vist heller ikke specielt god til at have folk ansat. Tingene skal helst gøres på min måde. Det er ikke fordi jeg er en sur skid, der skælder ud over det mindste, men når jeg har sagt at det skal gøres på en bestemt måde, vil jeg gerne have, at folk kan se, det er den rigtige måde.

Fri to weekender om året

På den anden side spørger jeg også mig selv om, hvor længe jeg kan holde til at arbejde for to mand.

Heldigvis har jeg en tidligere medarbejder, der jeg kan hyre ind en gang imellem, og som kan hjælpe et stykke tid.

Det er nu ikke sådan at jeg går og drømmer om at holde fri hele tiden og lange ferier. Jeg har ikke haft en hel uges ferie i 10 år.

Normalt holder jeg helt fri i to weekender om året. Til efteråret har jeg faktisk planlagt en jagttur til Polen, men jeg kan godt være i tvivl om, det bliver muligt.

Talnørderi

Det ville ikke gøre noget, om der var lidt tid til talnørderi, så jeg kan følge, hvordan det går på bedriften.

Det er altid godt at gennemgå regnskabet fra sidste år og se på budgetopfølgningen om man er på rette vej så man kan sætte nye delmål.

Den situation, jeg er i arbejdsmæssigt lige nu, er ikke holdbar på sigt. Derfor gør jeg mig også overvejelser om et projekt, som kan forbedre mulighederne for medarbejderne og mig selv og lette hverdagen. Det er bare ikke nemt at gå videre med, når man har så travlt, som jeg har lige nu.

Faktaboks

Martin Mouridsen

  • Ejer malkekvægbedrift ved Hanning mellem Spjald og Skjern, 29 år, blogger til Kvæg Plus
  • Overtog ejendommen i 2015 i familiehandel
  • 150 Holstein køer inkl. opdræt
  • 80 hektar hører til ejendommen, dyrker i alt 110 hektar fordelt på majs, græs og helsæd som lidt korn med udlæg
  • Ydelse: 11.600 kg EKM pr. årsko
  • Malker to gange dagligt
  • To ansatte, en elev og en fastansat
  • Maskinstation passer markerne og får fast pris pr. FE
  • Udbytteniveau 10.500 FE i majs og 8.500 i majs

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.