Hvem skal malke de danske køer om ti år?
Ugen På Spidsen: Adgangen til arbejdskraft bekymrer mange landmænd. Skal der flere robotter og mere automatik til, spørger ugens klummeskribent på Kvæg Plus.

Hvem skal hjælpe mig med at passe mine køer om fem-ti år?

Det er et spørgsmål, jeg ofte møder, når jeg er rundt i landet for at besøge landmænd.

Uden at have et håndfast bevis i form af en undersøgelse, vil jeg hævde, at spørgsmålet om arbejdskraft er i toppen, når landmænd skal rangliste, hvad der bekymrer dem i forhold til fremtiden.

Jeg hører mange historier om besværligheder med at få arbejdskraft. De tidligere ellers så sikre østeuropæere er heller ikke altid lette at få fat i, forlyder det fra nogle landmænd. Velstanden i hjemlandene er simpelthen blevet så god, at de ikke vil rejse ud for at tjene penge.

Og hvad skal vi så gøre?

Mere teknik

Jeg tror stadig på, at det vil lykkes for en del af rekruttere arbejdskraft enten i form af elever, faglærte eller ufaglærte. Måske tilskyndet af at flere landmænd bliver innovative i forhold til arbejdstiderne, så den ene malkning kan ligge indenfor almindelig arbejdstid, som man kalder det i de brancher, landbruget konkurrerer imod.

Jeg tror dog også på, at teknikken kan og skal hjælpe erhvervet.

I går skrev vi på landbrugsavisen.dk, at der for første gang i fire-fem år er flere landmænd, der malker med malkerobotter. Fremgangen er ganske vist kun ca. 20 ekstra landmænd, så vi kan næppe betegne det som mere end en spirende tendens.

Men når og hvis det bliver en større udfordring at finde villige hænder til malkning, kan robotterne blive en nødvendighed om man vil det eller ej. Enten som særskilte malkerobotter eller måske som robotter monteret på karusseller, hvor malkeren overgår til at være kontrollant fremfor at være den, der tørrer af og sætter på.

Investeringen i automatisk malkning fordrer selvfølgelig, at metoden er økonomisk attraktiv, men også det hører jeg er ændret med de nye generationer af malkerobotter. Der er mindre vedligehold, lavere energiomkostninger og mulighed for at malke flere kg mælk pr. robot end tidligere.

Hvem skal malke dine køer på sigt? Varme hænder eller robotter?

Giv gerne dit besyv med i kommentarfeltet herunder.

Peter W. Mogensen, journalist og kvægfaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Kvæg samt Kvæg Plus.

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Kvæg Plus, "Ugen på spidsen", sætter Peter W. Mogensen og Claus Solhøj, journalister og kvægfaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet Kvæg samt Kvæg Plus, kvægugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt, og udtrykker ikke nødvendigvis bladhusets holdning.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.