Sveriges mest moderne landbrug: 178 årskøer, masser af robotter og solceller på staldtaget
Nöbble Gård ved Kalmar er kåret til Sveriges mest moderne landbrug. Bedriften byder på smarte tekniske løsninger, godt arbejdsmiljø og god dyrevelfærd, lyder motiveringen

Nöbble Gård, ejet af Lennart og Veronica Svenzén, er af Hushållningsselskapets avis Gröna Affärer blevet kåret som Sveriges mest moderne landbrug.

Den økologiske mælkebedrift, som ligger nord for Kalmar, har et særligt fokus på miljø og klima - det vidner især deres nyopbyggede malkestald om, skriver netavisen jordbruksaktuellt.se.

Den nye supermoderne kostald stod klar sidste år i februar. Siden da har Nöbble Gård opnået en særdeles høj klima- og miljøvenlig status, og det er sket samtidig med, at bedriftens besætning er blevet fordoblet til 380 dyr.

Stalden er 101 meter lang og 33,2 meter bred, og hele gårdens kvægbestand er samlet her. Der er plads til 178 årskøer, heraf 149 malkekøer.

Tip top moderne stald

Nöbble Gårds kostald er fyldt med smarte teknologiske løsninger, som sparer arbejdstid og er godt for arbejdsmiljøet.

Det gælder blandt andet en selvkørende, automatisk Lely Vector-foderrobot, to Lely malkerobotter, skraberobot, transponderstyret mælkefodring af kalve og luftgardiner som vægge.

LED-lys belyser hele stalden.

Gårdens energiforbrug bliver delvist dækket af egen energiproduktion fra biogas. Foruden deres egen energiproduktion anvender Nöbble Gård udelukkende vindenergi.

Stalden har ikke en klassisk tagryg, men til gengæld en solcelle med en 20 graders hældning.

Ved siden af mælkeproduktionen sælger Nöbble Gård rapsolie produceret på gården, og man har mskinsttion og besøgsvirksomhed. Markarealet er på 320 hektar. Gården har fem ansatte. 

Staldens solceller er ejet af 115 privatpersoner og seks virksomheder

Solcellerne var først ikke nogen mulighed på den nybyggede stald – alene på grund af manglende kapital. Men så fik Lennart Svenzén en idé om en alternativ finansieringsmåde, skriver jorbruksaktuellt.se.

Lennart Svenzén kontaktede Kalmer Energi, som var med på at installere et solcelleanlæg på taget af den nye stald.

Solcellen er herefter blevet solgt i enheder, i alt 115 privatpersoner og seks virksomheder har købt andele i solcellerne. Den samlede pris for solcellerne endte på 20 millioner svenske kr. (svarende til ca. 14 millioner kr.).

Taget på stalden kan derfor ses som sin egen ejendom, en såkaldt 3D-ejendom, skriver  jorbruksaktuellt.se. Kalmar Energi sørger for al drift og vedligeholdelse.

Der er ingen økonomisk fordel i solcellerne for Lennart og Veronica Svenzén. De har udelukkende fået dem installeret for at gøre en indsats for klimaet og miljøet.

Bygget midt i en mælkekrise

Den nye stald blev, ifølge jorbruksaktuellt.se, bygget midt i den daværende mælkekrise. Men det viste sig ikke at være en hindring for den store investering. 

Før projektet gik i gang forberedte Lennart og Veronica Svenzén en stram økonomisk plan. De regnede med at modtage en lav pris for deres mælk.

Lennart og Veronica forsøgte at fastholde en fast pris på produktionen. Ikke alt gik til den faste pris men meget.

Heldigvis for Nöbble Gård var økotilskuddet højere end forventet, og det opvejede for en lav basis mælkepris.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.