Trivielt – men det er det der virker på celletallet
Det er fem gode gamle råd, der skal til for at sænke celletallet. Tre besætninger er lærerige eksempler på, at det kan være uhyre lidt, der skal til for at flytte uhyre meget.
  1. God malkning med omhyggelig forberedelse og nedlægningstid

  2. Pattedyp efter malkning

  3. Systematisk goldbehandling

  4. Tidlig behandling af nyinfektion

  5. Sektionering og udslagtning af køer med kronisk yverbetændelse.


At de fem gode gamle råd til at få celletallet ned virker, viser erfaringerne fra tre besætninger, der i flere år kæmpet med for højt celletal. På få måneder lykkedes det alle at få celletallet reduceret kraftigt, og de to kom under 200.000 – den ene på kun tre uger.

”Når problemerne er kørt i hårdknude, er det vigtigt at søge de rigtige løsninger. De seneste tre eksempler, jeg har været involveret i, sammen med vores kvalitetsrådgivere, har drejet sig om besætninger med for højt celletal. Men hos ingen af dem var der tale om mere hårdknude, end at det kunne klares med helt enkle og kendte råd,” fortæller dyrlæge Jørgen Katholm, VFL, Kvæg.

Besætning 1:

Havde i årevis ligget med et celletal på mellem 200.000 og 300.000 på grund af Stafylokokkus aureus - uden at være i stand til at komme under de magiske 200.000.

“Vi har ved flere lejligheder talt om pattedyp, men da det er en udvendig karrusel, kræver det ekstra bemanding. Da pattedyp alligevel blev indført, faldt celletallet til det halve – fra 240.000 til 120.000,” fortæller Jørgen Katholm.

Besætning 2:

I denne besætning var der alt for mange behandlinger for yverbetændelse og et celletal på over 300.000 – også på grund af Stafylokokkus aureus. Her var det, ifølge Jørgen Katholm, selve malkningen, der ikke var optimal.

”Der gik ikke tid nok mellem forberedelse af koen til påsætning af malkekopperne. Det skyldtes bl.a. størrelsen på malkekarrusellens hæve-/sænkegulv, som gjorde det besværligt at have afstand nok mellem de to malkere. Da ejeren alligevel indførte mere forberedelsestid, røg celletallet kraftigt ned og nærmer sig de 200.000 på bare tre uger. Nu brækker de gulvet op”.

Besætning 3:

Havde problemer med B-streptokokker. Her var der, iflg. Jørgen Katholm, alt for lidt fokus på goldbehandling. I denne besætning blev der indført systematik omkring goldningen – bl.a. med flere prøver og korrekt goldbehandling med både antibiotika og patteforsegling. Og der blev sat ind med hurtigere behandling af nyinfektioner. Da der var tale om en B-streptokokbesætning, blev der samtidig foretaget en sektionering og udslagtning af smittede køer.

”På fire måneder faldt celletallet fra 400.000 til under 200.000,” fortæller Jørgen Katholm.

Artiklen har tidligere været bragt

Faktaboks

Sådan får du celletallet ned

  1. God malkning med omhyggelig forberedelse og nedlægningstid

  2. Pattedyp efter malkning

  3. Systematisk goldbehandling

  4. Tidlig behandling af nyinfektion

  5. Sektionering og udslagtning af køer med kronisk yverbetændelse.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.