Undgå ungdyr, der ser trælse ud efter afgræsningssæsonen

Ofte er de mindre kvier udfordret i sensommer og efterår, når de afgræsser. Det resulterer i kvier, man syntes er i dårligt huld og som måske er angrebet af parasitter. Afgræsning er billigt foder, men det må ikke gå ud over tilvæksten. Tjek om de er angrebet af parasitter, og i givet fald få dem behandlet hurtigst muligt.

Af: Louise Kjær Hilligsøe, ØkologiRådgivning Danmark.

Det er allerede nu, der skal fokus på kvierne, hvis du ikke vil ende med at få kvier ind på stald, der skal starte med at lægge en masse kilo på – det vil betyde senere inseminering på de ældste kvier og ringe trivsel hos de mindste.

Betydning for mælkeydelse

Det er bevist at væksten som kalv og kvie har en effekt på ydelsen. Ringe tilvækst har en tendens til at give en lavere ydelse, når kvien kælver ind. Rigtig mange tænker nok, at kvierne de kan klare sig på det meste foder. Så afgræsning frem til november uden tilskud til de mindste det går nok. Men det er slet ikke korrekt antaget! Græsset bliver der mindre af, det, der er derude, er tungt fordøjeligt og med lav energi. Ædelysten til græsset falder også. En ung kvie der skal vokser, kræver noget at vokse af.

Trug eller foderhække

Det behøver ikke være kompliceret at fodre ungdyrene på folden, hvis det er muligt, ville det også være godt at have dem tæt på de sidste måneder evt. på nogle slæt græsmarker. Her kan man enten lægge et stort trug ud eller have foderhække, hvor de kan få en wrapballe af rimelig kvalitet eller hø og lidt af de malkendes køer blanding. Suppler de unge kvier og gamle kalve ude – men lad dem komme med ud i denne sæson. Helst på en mindre træningsfold op ad stalden. Det er rigtig vigtigt med den korrekte fodring af både de store og små kvier så de vokser som de skal og bliver gode fremtidige malkekøer – Giv dem nu lidt ekstra på folden at leve af.

Pas på søle

Når du fodrer i foderhæk eller fodertrug, sørg for at de står på et tørt sted, så det ikke ender med at blive en mudderpøl, som kan give andre udfordringer, og dermed ikke løse problemet med manglende tilvækst sidst på afgræsningssæsonen.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.