Verdens nordligste mælkebedrift bygger ny robotstald

Norsk landmandspar driver en malkekvægsbesætning i Finnmarken, og skifter nu bindestalden ud med en robotstald. Danske Gråkjær er hyret til opgaven.

Landmandsparret Lise Kaldahl Skreddernes og Birger Skreddernes har verdens nordligst beliggende malkekvægsejendom.

Nu bygger de en ny stald med malkerobot til 6 mio. norske kroner (ca. 4,6 mio. danske kroner), som ventes klar i november.

Indtil nu har der været en bindestald på gården, som ligger helt oppe i Skreddarfjord i fylken Finnmark i Nordnorge, men nu bygger Lise Kaldahl Skreddernes og Birger Skreddernes en ny stald med malkerobot.

Den nye stald skal rumme kontor, sygesti, malkerobot og 22 sengebåse. Prisen løber op i 6 mio. norske kroner (4,6 mio. danske kroner). Det skriver netavisen Bondebladet.

På grund af den meget afsides geografiske placering stod byggefirmaerne ikke ligefrem i kø, da de hørte om opgaven. Da det blev fortalt, at der var tale om verdens nordligste malkekvægsejendom, blev Gråkjær dog alligevel overbevist til at tage opgaven.

Ny stald vil ikke øge produktionen

Selvom der bliver bygget en ny stald, regner Lise Kaldahl Skreddernes dog ikke med en øget mælkeproduktion.

Der hører nemlig ikke meget brugbart jord til gården. Jorden indeholder som regel mange sten, og er derfor ikke altid er lige let at arbejde med. Derfor er der heller ikke basis for en udvidelse af besætningen.

Lise Kaldahl Skreddernes peger desuden på, at Norges afskaffelse af eksportstøtten og det dertil følgende fald i eksport af jarlsbergost vil sænke efterspørgslen på norsk produceret mælk.

Beliggenheden giver udfordringer

Den nordlige beliggenhed gør, at vækstsæsonen for afgrøderne også er kort. Derfor tager man kun slæt en til to gange om året, hvilket så bliver til ensilage til fire måneders forbrug, mens resten af høsten presses som rundballer.

Det er især engrapgræs blandet med byg, de bruger til afgræsning og til at tage slæt af. Det er dog ikke let at have dyr gående udenfor i området, hvor gården ligger.

Der lever nemlig både bjørne, ulve og losser i landskabet omkring gården. Hvilket især er et problem når der er langt mellem dyrlægerne.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.