Video: Kødkvæget lever på naturens præmisser

Fire år er dyrene optaget af deres hovedbeskæftigelse, naturpleje, før de ender med at blive slagtet. 

Guldager Highland Cattle prøver at differentiere sig på den gode historie, om at dyrene går ude hele året og plejer naturen, hvor der ikke bliver brugt kunstgødning, sprøjtemidler eller kraftfoder, før de ender på middagsbordet efter at være slagtet i eget slagtehus og solgt fra egen butik eller webshop.

Dyrene lever udelukkende af græs, og kalvene går hos deres mor det første halve år. Dyrene bliver også aflivet i marken, så de ikke skal opleve en stressfuld tur til slagteriet. De slagter ugentligt, og dyrlægen kommer ud og ser dyrene blive skudt og afblødt, sådan som det kræves. 

- Vi synes, det er en dum regel. Det fordyrer produktet, og så vælger kunden måske kød fra Uruguay, fordi det er billigere end kød fra dyr, som har lavet naturpleje til gavn for biodiversiteten i den danske natur, siger Thomas Bruun og Peder Burgaard Sørensen, der driver Guldager Highland Cattle i Esbjerg.

Fodrer om vinteren

Dyrene går på 800-900 hektar lejet jord. Moderdyrene går i fem flokke, og der er lige så mange foldtyre. 

- Jeg har et excelark til at holde styr på det, forklarer Thomas Bruun. 

Når kalvene er et halvt år, bliver de taget fra, og handyrene studes. De bliver så flyttet rundt på arealerne i tre år, før de slagtes. Dyrene går ude året rundt og bliver derfor flyttet til arealer om vinteren, hvor man må vinterfodre. 

- Vi slås lidt med at have arealer nok, hvor vi må vinterfodre. Det er for dyrt at leje den dyre agerjord til det. Hvis man ønsker naturpleje, så skal man gerne som udlejer (kommuner, naturstyrelsen osv.) være klar over, at vi skal have arealer, hvor vi kan ’parkere, dyrene om vinteren.

Guldager Highland Cattle bruger 2.500-3.000 baller hø og wrap på årsbasis, når der ikke er foder nok at hente på naturarealerne. Græs, der er høstet om sommeren, når der er rigeligt.

- Naturgræs har en vidt forskellig kvalitet. Jeg vurderer det og giver det bedste til de dyr, der snart skal slagtes, siger Thomas Bruun.

Læs mere i Magasinet Kødkvæg 6, 2022 og se videoen her


 

Emneord video

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.