Video: Klar til dyrskue - dyrene er trænet fra de var kalve

Det landsdækkende kødkvægskue i Aars kalder. Michelle og Simon Smidt skal have to dyr og hele familien med.

Michelle og Simon Smidt havde egentlig sat næsen op efter at udstille dyrene på forårsskuet i Herning, men da det blev afvist, tøvede de ikke længe med at melde sig til det indendørs kødkvægskue i Års til marts. Flere end 230 dyr er tilmeldt, og da de først fandt andre fynske deltagere, som de kan dele transporten med, var målet overkommeligt.

- Vi vil gerne med. Der er en særlig stemning ved indendørs skuer, som vi godt kan lide, siger Simon Smidt.

Parret, der er i tyverne, har forpagtet hans forældres gård og har ti limousine hundyr plus opdræt, som de går op i med hud og hår i fritiden.

Alle dyr har været på skue

Tre dyr skal de udstille denne gang. Alle dyr på bedriften har prøvet at være på dyrskue. På Det fynske Dyrskue, hvortil de selv kan køre dyrene og hvor det er lidt billigere at være med, har de flest med. På skuerne længere væk tager de den bedste del af dyrene med.

De går meget op i avlen og foldtyrene, som de brugte før, er nu skiftet ud med inseminøren. Simon er faktisk selv inseminør hos Viking, så det er meget nærliggende at inseminere. Og vil man have de bedste dyr på skuerne, må man også bruge de tyre, der egner sig bedst til besætningen.

- Det koster 500 kroner, når vi bruger et strå af de bedste franske tyre, altså en dele mere end 65 kroner for en standardtyr fra Viking, men det skulle også gerne munde ud i bedre salg af avlsdyr og kåringer på dyrskuet og så videre.

Fyldig hobby

Parret udstiller på dyrskue flere gange om året, og dyrene bliver trænet til det fra spæde af.

- Det er for sent at begynde et par måneder før, når man melder sig til.

Fra kalvene er små, får de grime på, bliver bundet og trukket og kommer måske en tur med ud at køre. Han trækker dem ud og binder dem op på række, strigler dem og holder dem rene, så det er noget, de er vant til. Turen gennem vægten er også god træning, fordi dyrene bliver trykket og lærer, at det ikke er farligt. Når tiden nærmer sig skuet, går han en tur med dem på vejen.

Børnene er med

Dyrskue er noget, der involverer hele familien. Michelle og Simons to børn på et og tre et halvt år er også med.

- Det kan til tider være lidt stressende at have dem med, men de får begge to noget ud af det. Især den store. Siden Landsskuet har han snakket om, hvornår vi skal på dyrskue igen, griner hun.

Simons forældre og søster er også gerne med, så der er et par ekstra hænder til at tage børnene hvis Michelle og Simon skal flytte et dyr eller har andre gøremål.

- Der er også så godt sammenhold, at vi kan bede andre avlere kigge efter dem i 10 minutter, hvis vi skal noget, forklarer Simon Smidt.

Samarbejde

Når der er Landsskue i Herning, lejer de en campingvogn og deltager i det store sammenhold, der er avlerne imellem ved webergrillerne om aftenen. Til kødkvægskuet i Års i marts er temperaturen lidt lavere, og derfor har de lejet et sommerhus, hvor familien samles og overnatter.

- Inde på skuet er vi en del af den udvidede limousinefamilie, men vi samarbejder også godt med andre racer for eksempel om transport af dyr til og fra skuer, siger han.

Faktaboks

Kædkvægskue i Års

  • Det indendørs landsdækkende kødkvægskue i Aars løber af stablen 8. og 9. marts 2024
  • 8. marts vil der være bedømmelse i to ringe
  • 9. marts vil der være konkurrence i besætningsgrupper, interbreed besætningsgrupper, interbreed handyr, interbreed hundyr og uddeleing af ærespræmier 

Emneord PLUS, video

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.