Video: Niels sender 50 dyr ud til kogræsserlav i forstæderne

Forretning med hjertet: Af besætningen, der tæller 300 dyr med revl og krat, kommer 50 ud til en bred gruppe af byboere, der elsker køer, tilser, fodrer og hegner dem for sommeren, hvorefter de køber kødet.

»Det er oftest interessant og hyggeligt at have med andre miljøer at gøre«.

Sådan lyder det fra Niels Poulsen i Kødkvæg 2, der udkommer i næste uge. 

Han kvægbruger med 300 stk. kvæg, når alt tælles op, der i mere end 25 år har samarbejdet med kogræsserlav omkring forstæderne til København.  Ved Værløse, Herlev, Tåstrup og Utterslev mose går kvæg fra Kongsholm, som han kalder sin gård, rundt og hjælper kogræsserlavene, der typisk skal pleje noget natur for private eller kommunen. 

»Det har udviklet sig stille og roligt. Jeg har ikke gjort noget for det, men folk kommer til mig og spørger, og så finder jeg nogle dyr«, siger han. 

Kogræsserlavene har fra 3 til 12 dyr. De laver en vagtplan, så dyrene bliver tilset hver dag. Ansvaret er i sidste ende Niels Poulsens, hvis noget skulle ske, eller de løber ud af indhegningen. 

»Det er en enkelt gang i alle disse år sket, at en ko døde, og så erstatter jeg med en ny«, siger han. 
For ham er fordelen, at dyrene får et sted at gå, hvor han ikke selv skal tænke på hegn eller tilsyn, så dyrene spiser ude det halve af året. 

I november kommer han på banen igen og indfanger dyrene og sørger for, at de bliver kørt til Stensved Slagtehus. Derfra overtager medlemmerne af kogræsserlavet dyrene i halve, kvarte eller ottendedele til en aftalt kg-pris.

»Det er de eneste penge, der er mellem os – at de køber kødet – jeg afholder alle andre udgifter«, siger han. 

Er det en forretning?
»Det er det nok. Ikke på prisen, men fordi de lægger jord, hegn og tilsyn til. og så hygger vi os sammen. Jeg kommer et par gange om året og snakker med dem og selvfølgelig i forbindelse med indbinding og udbinding«, siger han. 

Se videoen med Niels Poulsen
 

Læs mere i Kødkvæg, der udkommer 30. marts

Emneord video

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.