Video: Sådan bliver flere kalve til køer
Selvom over otte ud af ti kviekalve vokser op og bliver til køer, kan dødeligheden stadig reduceres.

Landsgennemsnittet for kalvedødelighed i malkekvægsbesætninger i Danmark ligger på cirka otte procent. Men kalvedødeligheden skal ned på 5,5 procent senest i 2018, fremgår det af en målsætning fra Seges.

Nu skal en målrettet vejlednings- og kontrolkampagne fra Fødevarestyrelsen hjælpe flere nyfødte kalve bedre på vej.

”Det er specielt i vinterperioden, vi ser en stigning i antallet af kalve, der dør. Det kan være et tegn på, at opstaldningsforholdene nogle steder ikke i tilstrækkelig grad tager hensyn til kalvenes behov,” forklarer chefkonsulent Else Enemark fra Fødevarestyrelsen. 

”Men der er faktisk flere enkle håndgreb, der kan hjælpe med at få dødeligheden ned, sådan som det fremgår af den undervisningsfilm, vi har produceret med bistand fra Seges og Den Danske Dyrlægeforening,” fortæller Else Enemark.

Et af håndgrebene handler om at tildele kalvene råmælk af god kvalitet så tidligt efter fødslen som muligt. Et andet handler om at sikre, at kalvenes leje har rigeligt med ren strøelse og, at de er under hyppigere opsyn end de ældre dyr. 

Fakta om kampagnen
I efteråret 2015 offentliggør Fødevarestyrelsen informationsmateriale og en kortfilm, der gennemgår nogle af reglerne og giver råd til god management af kalve.

Hen over vinteren får 200 besætninger med en kalvedødelighed større end otte procent et vejlednings- og kontrolbesøg fra Fødevarestyrelsen.

Resultaterne fra kampagnens indsatser bliver offentliggjort i løbet af foråret 2016. 

Emneord video

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.