Ærtehøsten skudt i gang på Lolland: Seks høstmaskiner kører i døgndrift 2,5 måned

I de kommende to og en halv måned høster Døllefjelde Maskinstation ærter i døgndrift.

Døllefjelde Maskinstation startede mandag morgen klokken seks motorerne i sine seks ærtehøstere og satte dermed gang i årets høst af ærter til dybfrost.

I løbet af de næste to og en halv måned vil maskinerne køre i døgndrift for at indsamle de i alt 2.300 hektar med ærter. I første omgang kører maskinerne på Lolland, dernæst på Sydsjælland og Vestsjælland.

"De ærter, vi høster nu, blev sået i april - dem, vi høster om et par måneder, blev sået for 14 dage siden", fortæller Christian Wriedt fra Døllefjelde Maskinstation.

Han har taget flere fotos fra, hvordan høsten foregår - dog er alle, pånær nr. 3 foto øverst i artiklen, fra i fjor.

Ærtehøsten kører således efter den sædvanlige veltilrettelagte plan. Markerne er sået tidsforskudt med 13-14 forskellige sorter over de seneste måneder og modningen foregår i et tempo, så maskinerne kan følge med.

Først er turen kommet til de økologiske ærter, og det er dem, der nu skal høstes mark for mark hele vejen fra Lolland og op til Slagelse-egnen.

Dernæst vender høstmaskinerne tilbage til Lolland og påbegynder høsten af de konventionelle ærter med fem af ærtehøsterne, fordi udbyttet typisk er højere ved de konventionelle afgrøder.

"Vi kører i treholdsskift med vagter på 12-timer - seks vagter og derefter tre dages fri og alle skifter mellem dag og nat," fortæller Christian Wriedt.

På markerne er der udover de seks førere af høstmaskinerne også en formand, der styrer slagets gang, og en såkaldt PO-mand, der hele tiden går fra maskine til maskine, justerer og kalibrerer dem.

Leveres til Ardo

Ærterne bliver løbende læsset af i containere, der på skift bliver hentet af to-tre lastbiler og kørt til Ardos fabriksanlæg i Orehoved på Nordfalster.

Ardo - der også er kendt som Frigodan - er den eneste tilbageværende danske fødevarevirksomhed, der producerer ærter til frost, og Døllefjelde Maskinstation er den eneste maskinstation i Danmark, der høster ærter på den måde.

Det er for at sikre ærternes friskhed, at det hele kører efter en meget snorlige og fintunet plan, fortæller Christian Wriedt.

"Ærterne fryses ned tre timer efter høst. Det tager typisk en time at lave et træk, dernæst en time med fragt og så en time med forarbejdning på fabrikken", fortæller Christian Wriedt.

Arbejdskraft er en udfordring i år

Alt går efter planen, men der har dog været én udfordring i år. Døllefjelde Maskinstation har som andre erhverv, ikke mindst hotel og restaurationsbranchen, oplevet, at det har været vanskeligt at skaffe arbejdskraft i lokalområdet i denne sæson. Flere af erhvervsorganisationerne har peget på, at det skyldes de mange jobs som eksempelvis podere på covid-19-testcentre.

Hos Døllefjelde Maskinstation har de derfor fundet på en ny løsning i år.

"Vi har folk fra Nordjylland og Bornholm, som bor i skurvogne ved maskinstationen. Det er nyt. Vi har tidligere haft f.eks. studerende, der kunne tjene som et supplement til SU'en, men det virker som om, at mange har fået andet at lave i år", siger han.

Udbyttet af ærter tegner ifølge Christian Wriedt til at være på middelniveau

Emneord PLUS; Skyd høsten 2021

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.