Bryggerigigant på jagt efter dansk humle

Jens Eiken fra Carlsberg er i gang med at udvikle en helt særlig dansk humle, der vil skulle konkurrere med verdenshumlerne. Det sker i en tid, hvor efterspørgslen på humle stiger i takt med flere mikrobryggerierne poper op.

Humle kan inddeles i bitter og aroma typer. 

Der vokser humle i det meste af verden dog primært mellem 35-55° breddegrad på den nordlige og sydlige halvkugle.

Så når Carlsberg bruger humle i deres øl, er det humle fra lande som USA, New Zealand, Tjekkiet, England og mange flere. Hvert sted smager humlen anderledes.

Men alt imens der bliver importeret humle fra hele verden bliver der forsket i humle i Danmark. For humle kan gro i Danmark. Et sted i Danmark bliver der lige nu dyrket dansk humle. Det er på Munkebo Mikrobryggeri.

Det er dog yderst svært at dyrke dansk humle, og de fleste humletyper, man ser i Danmark er udenlandsk humle, der er kommet hertil.

Derfor er direktør for Bryggeri, Forskning og Teknologi i Carlsberg, Jens Eiken og kollegaer i gang med at forske i at udvikle humle, der kan være med til at gøre fremtidige øl mere lokale.

"Vi har råmaterialerne til at lave øl. Danmark er nogle af verdens bedste til at dyrke korn (f.eks. byg & hvede). Så hvis bryggerierne i Danmark kunne få en dansk humle, så vil vi komme meget tættere på konceptet – fra jord til bord – Vi mangler bare en decideret dansk humle,” siger Jens Eiken, som nærmest er ekspert indenfor humle.

"Vi har erfaring fra humledyrkning fra 1950’erne via vores professor på Carlsberg, Øjvind Winge. En af disse danske humleplanter blev lanceret som Hallertauer Jacobsen i 2008 og findes stadig, dog i meget lille produktion."

Danmark har tidligere haft en stor humleproduktion, men der er gået hen i glemmebogen med årene. Der var simpelthen ikke nok udbytte og derfor ikke rentabel.

Men i takt med at mikrobryggerier popper op og ølrenæssancen har taget sit indtog i verden, er efterspørgslen for humle steget markant. Og producenterne kan ikke følge med. 

"De seneste år er der kommet en stor efterspørgsel på de aromatiske typer af humle. Derfor er der et underskud på humle lige i øjeblikket," siger Jens Eiken. 

Dansk humle er fremtiden 

Hvis man har en hektar jord, som man ikke dyrker noget på, så skal man tænke sig om en ekstra gang, hvis man overvejer at dyrke humle. Der findes ikke nogen danske kommerciel humlesorter, og hvis man tager en populær engelsk humle og planter den i Danmark, så er den ikke nødvendigvis populær længere.

"Humle ændrer sig meget efter klimaet. Så en engelsk humle i Danmark vil ikke have samme aroma og bitterhed, som den samme sort i England," siger Jens Eiken.

I laboratoriet på Carlsberg undersøger vi lige nu på at skabe en humle med en unikke aroma-kvaliteter. Der bliver kigget i humlens DNA og sammensat han-humle med hun-humle.

Det tager år, før der bliver udviklet en ny humle, så projektet er stadig i opstartsfasen. 

"Vi kigger på at udvikle humletyper, der er endnu mere fantastiske end i dag. Derfor går vi ind og kigger i den naturlige forædling af humle," siger Jens Eiken.

Jens Eiken understreger, at humledyrkning nok altid vil være en nicheproduktion i Danmark, selvom der er en efterspørgsel efter humle i verden. 

"Det er en stor engangsinvestering, hvis man skal i gang med at dyrke humle. Det er ikke lige så nemt som maltbyg og hvede. Humle kan blive op til 10 meter højt.

Men det er en god historie, at humle kan blive dyrket i Danmark," siger direktøren i Carlsberg.

Opdateret 10. oktober kl.10.30: Tilføjet at der bliver dyrket dansk humle på Munkebo Mikrobryggeri. 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.