Debat på @Planteavl: Regn på såmaskinen - det lønner sig
Hver uge bringer Mark Plus uddrag af en udvalgt debat fra Facebook-gruppen @Planteavl.

Ugens opslag kommer fra Anders Bay Smidt, som skriver :

Hvad er folks erfaringer med gødningsspredere? Vi er ved at kigge på ny og står PT mellem Rauch Axis eller Amazone ZA-TS. Vi har allerede en Amazone Cirrus såmaskine, så har hældt til Amazone for at bibeholde samme terminal. Men der er også bare en merpris på ZA-TS.

Opslaget udkom søndag og har allerede 35 kommentarer og Jacobs kommentar lyder således -

Anders Rold, nu ved jeg ikke, hvor meget du har regnet i maskinøkonomi, men det er en øvelse, vi har brugt en del tid på hjemme ved mig de senere år. Jeg vil vide om investeringer er rentable, da jeg ikke vil lave noget, der ikke kan svare sig. Vi opdaterer et stort Excel-ark med realiserede data hvert år, for at følge op på om vores forudsætninger stadig holder stik.

Antal ha eller timer en maskine skal bruges, er klart vigtig for økonomien i at bruge den. Men når du når et givent niveau, rykker det ikke ret meget i de samlede omkostninger til at bruge den, og derfor bliver økonomien ikke påvirket synderligt ved at køre lidt mere eller mindre.

Hvis du deler omkostningerne til at køre med en maskine op i faste og variable omkostninger, og ranglister dine maskiner efter hvor stor en del der er variabel, har du faktisk lavet en hitliste over hvilke maskiner, hvor prisen er mest følsomme for om du bruger dem mere eller mindre.

I det nævnte eksempel betyder det en masse for spørgeren om hans sprøjte har stor afskrivning og forretning pr ha eller ej. Hvis den er stor, stiger hans pris for at sprøjte en hektar en del, hvis han fx skærer 1/3 ha væk, fordi den ikke skal køre gødning mere.

Det ved vi ikke noget om.

Min pris på at sprøjte steg ikke ret meget af, at jeg skar gødning væk, til gengæld sparede jeg en hel del traktor og mandetimer på mine ansatte, fordi gødningen kan bringes ud dobbelt så hurtigt.

Hvis man husker alle sine omkostninger, betyder kapacitet faktisk en hel del på den samlede økonomi.

Derfor er forudsætninger for den enkelte, afgørende for, hvordan regnestykket ser ud, og det er meget forskelligt.

Se alle kommentarer til opslaget her

Faktaboks

Facebook-gruppen @Planteavl

  • 5.220 medlemmer
  • Det er en lukket gruppe på Facebook, men du kan nemt anmode om at blive medlem. Vi lukker kun personer ind fra erhvervet.
  • Find gruppen ved at søge på ordet planteavl på Facebook
  • Gruppen debatterer faglige spørgsmål om planteavl

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.