Der er kræfter i markedet der mener, at kornprisen vil forblive høj de næste tre år

Ugen på Spidsen: Lige nu kan man sælge sin maltbyg høst 2025 til cirka 190 kroner per hektokilo. Dermed er der kræfter i markedet, der mener, at kornprisen vil forblive høj de næste tre år, skriver denne uges klummeskribent på Mark Plus.

Volatile priser gør det særdeles vanskeligt at forudsige priser på afgrøderne.

Der er dog kræfter i markedet som forudser, at de høje kornpriser vil fortsætte nogle år frem i tiden.

Det indikeres af, at man lige nu kan sælge maltbyg høst 2025 til cirka 190 kroner per hektokilo.

Det påpegede Ole Schou, planteavlskonsulent hos Vkst, da han sammen med andre planteavlskonsulenter fra Vkst præsenterede nyt fra planteavlen på foreningens Planteavlsmøde 2022.

Dyr gødning begrænser produktionen

Tidligere har man set at, en periode med høje afgrødepriser varer et par år. Den nuværende situation indikerer, at de højere afgrødepriser vil bide sig fast over en længere periode.

Forklaringen er de høje gødningspriser.

Normalt vil høje afgrødepriser få landmænd over hele verden til at øge produktionen af korn og andre landbrugsafgrøder. Det øger udbuddet, og presser priserne ned.

Når situationen er anderledes denne gang, så skyldes det de høje gødningspriser, som piller toppen af indtjeningen. Det gør det risikabelt at gøde afgrøderne tilstrækkeligt til, at man er sikker på at avle topudbytter.

Det kom også frem på Planteavlsmødet hos Vkst i går, hvor der blev givet fif til, hvordan man kan spare på den dyre gødning. 

Spar dyr gødning

Ifølge planteavlskonsulenterne fra Vkst, så er det særligt oplagt at spare gødning i kraftige rapsmarker og i vinterhvede. 

De påpegede således, at man ved at lave planteklip eller satellitmålinger i kraftige vinterrapsmarker let kan spare 50 kilo kvælstof per hektar.

I nogle marker med vinterhvede kan der spares 20-30 kilo kvælstof per hektar.

I maltbyg bør man dog fortsat tilføre tilstrækkeligt gødning til, at man er sikker på, at byggen kan godkendes til maltbyg.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.