Det ser voldsomt ud nogle steder: Vent nu til sommer med at dræne

Ugen På Spidsen: Mange marker har behov for dræning - det har især været meget tydeligt i denne våde vinter. Et godt tidspunkt er i juni, hvor jorden næsten altid er tør, trods afgrødetab. Venter man, risikerer man, at efteråret igen bliver for vådt til at dræne, skriver denne uges klummeskribent på Mark Plus.

De sidste uger er jeg flere gange kørt forbi marker, hvor man nødtørftigt har været ude at reparere dræn for at få vand til at trække væk fra markerne. Og sikke voldsomme spor det efterlader.

Mest synligt ovenpå jorden - men de usynlige skader under jordoverfladen er oftest de mest alvorlige.

Derfor skal man tænke sig om en ekstra gang, inden man kører ud med tunge maskiner på denne årstid. Markerne er ekstremt våde de fleste steder, og så laver man varige skader på jorden. Både når man kører på den, og når man graver i den.

Det kan selvfølgelig være fornuftigt nok at få udbedret tilstoppede dræn for at få vandet til at trække væk, så afgrøderne kan ånde, og måske overleve - eller så man kan få sået.

Men man skal ifølge eksperterne vente med at grave nye drænledninger ned, indtil jorden er helt tør. For en vandmættet jord har ingen modstandskraft, og falder let sammen. Og når jordstrukturen er ødelagt, risikerer man, at vandet slet ikke kan trænge ned til drænene - som derfor ikke virker ordentligt.

Og det vil jo være rigtig ærgerligt med så stor en investering, som en nydræning er.

Det er værd at huske, at også bæltemaskiner kan ælte jorden sammen omkring drænet og give dårlig vandafledningsevne.

Et godt tidspunkt er juni

Det betyder dog ikke, at man skal vente for længe med at dræne. For det har været meget tydeligt denne vinter, at mange marker trænger til et bedre drænsystem. Så når jorden er tør igen, bør man gå i gang.

Et godt tidspunkt er juni måned, hvor jorden som regel er tør. Her er man sikker på at få drænet under optimale forhold, så drænene virker efter hensigten.

Mange vil nok indvende, at man så ødelægger afgrøden. Og ja - det gør man selvfølgelig lige der, hvor man graver. Og selvom det selvfølgelig ikke ser så godt ud fra vejen, er det oftest et ret lille areal, der beskadiges.

Økonomisk kan det ofte betale sig at tage den skade på afgrøderne, det koster - for at være sikker på at få drænet i tør jord.

Venter man til efteråret, risikerer man, at det igen bliver et vådt et af slagsen, så man enten ikke kan få drænet eller dræner i for våd jord.

Sådanne våde efterår har vi oplevet en del af de senere år - ikke mindst efteråret 2019 og 2017.

Merete Hattesen er journalist og markfaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Mark samt Mark Plus.

 

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Mark Plus, "Ugen på spidsen", sætter Merete Hattesen og Lars Kelstrup, journalister og markfaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet Mark samt Mark Plus, planteavlsugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt, og udtrykker ikke nødvendigvis bladhusets holdning.

 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.