Driftsleder for 2.630 hektar: Vi har haft en fantastisk god høst

Blog fra planteavlsbedriften: Det har trukket tænder ud, men det har været en rigtig god høst hos Agro-Alliancen. Vinterhveden gav over ti ton per hektar på 730 hektar, og hvidkløveren gav også rigtig godt. Til gengæld har det været ekstremt tørt ved etablering af efterafgrøder og vinterraps, fortæller driftsleder Sebastian Dahl Andersen.

Høsten hos Agro-Alliancen begyndte 16. juli med høst af rødsvingel. Derfra gik det slag i slag til høsten 2022 var i hus.

- Vi havde kun to dage, hvor vi ikke høstede. Den ene dag på grund af regn. Den anden fordi vi skulle tømme nogle siloanlæg, fortæller Sebastian Dahl Andersen.

Han tilføjer, at udbyttet på de 730 hektar vinterhvede landede med et gennemsnitligt udbytte på 10,3 ton per hektar. De 615 hektar med vårbyg gav i gennemsnit 8 ton per hektar, og vinterrapsen gav knap 5,1 ton per hektar reguleret for olieindhold. Olieindholdet var mellem 50,5 og 52 procent.

Gode frøudbytter

I frøafgrøderne var udbytterne også rigtig gode. Især hvidkløveren gav godt med 1.400 kilo renvare pr. hektar. 

-Jeg tror, at en del af forklaringen på det høje udbytte i hvidkløveren er, at vi ikke pudsede den af i foråret før blomstring. Derudover fik vi den skårlagt på en god dag, ligesom vejret i høst også var godt. Dermed fik vi høstet under gode forhold med et lavt frøspild, siger Sebastian Dahl Andersen.

Kun i en enkelt afgrøde skuffede udbyttet en smule. Det var i strandsvingel, hvor udbyttet blev på cirka 1.600 kilo per hektar. Det er mindre end de 2.000 kilo per hektar, der blev høstet i strandsvinglen sidste år.

Lille behov for tørring

Udover at afgrøderne har givet godt, så har behovet for tørring af afgrøderne været usædvanligt lavt.

- Vi høstede en mark med rajgræs en halv dag for tidligt. Det skulle derfor tørres. Men vi fik hurtigt situationen under kontrol, fortæller Sebastian Dahl Andersen.

Han tilføjer, at det derudover var nødvendigt at tørre lidt af vårbyggen. Det ændrer dog ikke ved, at det har været en ukompliceret høst, og at afgrøderne nu ligger tørt og godt på lager. 

Proteinindholdet i vårbyggen var 9,5-10 procent. Dermed er der udsigt til, at alt vårbyggen kan godkendes til maltbyg. 

Halmen fra vinterhveden og vårbyggen er solgt ab mark til Halm 80.

Jorden er ekstremt tør

Samtidig med at det sidste korn kom i hus, blev der etableret 500 hektar efterafgrøder og 360 hektar vinterraps.

- Jorden har været utroligt tør og hård som beton. Vi bearbejdede jorden med en tallerkenharve, men det har været svært at få den i jorden, fortæller Sebastian Dahl Andersen.

Han tilføjer, at vinterrapsen blev etableret ved at lave en øverlig harvning, inden såning med en Horsch Fokus. 

Det var hård kost for maskineriet, og der var ikke en dag, hvor der ikke var et eller andet på maskineriet, der knækkede eller skulle repareres. Vi prøvede at så 40 hektar raps efter rajgræs, men det måtte vi opgive, fortæller Sebastian Dahl Andersen.

- Der var også andre arealer, hvor det ikke lod sig gøre at opnå en god etablering af vinterraps. Derfor er der sået raps på hundrede hektar mindre end planlagt. 

Midt i september går det løs med etablering af cirka 800 hektar vinterhvede og 100 hektar rug.

Faktaboks

  • Agro-Alliancen er et driftsfællesskab mellem de to godser, Egeskov og Ravnholt. I dag driver de 2.630 hektar planteavl.
  • Primært JB 4-6. Den lette jord er nede ved Brahetrolleborg, og det tungeste er ved Ravnholt Gods, og så ligger Egeskov et sted midt i mellem.
  • Markplan til høst 2022: Vårbyg til malt, ærter til konsum, vinterhvede (fremavl, brød og foder), vinterraps, strandsvingel, alm. rajgræs, rødsvingel, hvidkløver og spinat.
  • Maskinpark: Fendt 1050, 942,939,724. Cat Challenger Mt865C. Horsch pronto 9SW. Horsch Focus 6TD. 6 Meter Horsch Terrano. 12 meter Horsch Joker. Horsch PT280 marksprøjte. Amazone ZG-TS Argus twin gødningsspreder. 3 stk. Claas Lexion 8800 fra høst 2021. Derudover en masse vogne og små maskiner. 

 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.