Betalt indhold af Bayer Crop Science

Ekspert: Vælg en bred løsning til første svampebehandling i hvede

På grund af vintermåneders milde vejr har hveden kunne vokse stille og roligt over vinteren. Nu er vinteren slut, og hvedens vækst begynder at tage fart. Det betyder dog også, at der er risiko for svampeangreb.

Derfor er det nu tid til, at du tænker på din strategi til årets første svampebehandling (T1), så din hvede kommer i topform. Læs med og få Bayers ekspert, Hans Jørgen Hansens, bedste råd til, hvordan den første svampebehandling skal forløbe.

Meldug, septoria, bladplet (DTR) og gulrust er de fire svampesygdomme, du skal være opmærksomme på i din hvedemark. I nogle marker kan der allerede være enkelte planter, som har fået lidt meldug eller septoria, men med forårets opadgående varme, vil der ikke gå lang tid før, at svampene får de optimale betingelser til at vokse hurtigt. Derfor anbefaler Hans Jørgen Hansen landmændene at komme ud i marken mindst en gang om ugen og følge afgrøderne og svampenes udvikling.

Sidste år fik landmændene en ubehagelig overraskelse, da en aggresiv gulrust angreb de danske hvedemarker. Særligt var sorten, Benchmark, meget modtagelig for rustangreb. Om denne sæson bliver på samme måde, ved vi ikke, men der forventes ikke et helt så voldsomt angreb fra gulrust igen, da der bl.a. er sket et sortskifte i de danske hvedemarker. I år ser vi derfor flere nye, forskellige hvedesorter i markerne, som er mere modstandsdygtige over for gulrust og andre svampesygdomme. ”Men selvom du har en nyere sort, kan du ikke bare lade marken passe sig selv. Det er vigtigt, at du kommer ud i marken og følger udviklingen”, udtaler Hans Jørgen Hansen.

Sponsoreret Bayer Crop Science

Billedet viser sidste års kraftige angreb af gulrust

Første behandling i stadie 31-33

Hans Jørgen Hansen anbefaler, at den første svampebehandling bliver udført i stadie 31-33, når hvedeafgrøderne er 15-20 cm og har fået sine første knæ. ”Når det første knæ kan mærkes mellem to fingre, er det tid til at planlægge den første behandling, så hveden kan holdes i top form”, udtaler Hans Jørgen Hansen.

Sponsoreret Bayer Crop Science

Hvede i stadie 32 med to knæ.

Første svampebehandling er vigtig for at kunne være på forkant mod svampesygdomme, så de ikke når at få for godt fat. Behandlingen virker forbyggende mod svampesygdommene, så hvedeafgrøderne får de bedste vilkår til at vokse sig store. Særligt kan behandlingstidspunktet være altafgørende for dit endelige udbytte, når det gælder septoria og bladplet. Der kan gå flere uger fra, at septoria har angrebet planten til, at du kan se den med det blotte øje, og så kan den være meget svær at slå ned. En sygdom som bladplet har også et meget aggressivt udviklingsforløb og kan smitte nye blade hurtigt. Særligt skal landmænd, der kører med reduceret jordbehandling eller pløjefrit, holde øje med bladplet, da svampen kan smitte fra stubrester liggende på markens jordoverflade.

Vælg en bredtvirkende løsning

Det er vigtigt at vælge en bredtvirkende løsning til den første behandling, da det ikke er alle midler, der virker på alle sygdomme. Til første svampebehandling anbefaler Hans Jørgen Hansen en behandling med 0,35 L Prosaro eller 0,30 L Proline Xpert pr. hektar. ”Prosaro og Proline Xpert er gode midler at benytte, fordi de virker godt på alle sygdommene, og hjælper planten med at holde sig i topform.”, udtaler Hans Jørgen Hansen. Derudover indeholder både Prosaro og Proline Xpert 2 aktivstoffer. ”Det er en god idé at bruge et middel, der indeholder mere end et aktivstof. Således er der mindre risiko for, at svampene bliver resistente over for behandlingerne, da de angribes fra flere sider.”

Følg Hans Jørgen Hansens anvisninger og vælg en forebyggende, bredtvirkende strategi til første svampebehandling, så din hvede er klar til at stå imod svampesygdomme.

Emneord sponsoreret, Bayer Crop Science, svampeangreb, svampebehandling, hvede, Hvedemark, meldug, septoria, bladplet, gulrust

Betalt indhold af Bayer Crop Science

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.