Engelsk økolog når nyt niveau - og tjener 1.800 kr. pr. ha over konventionel

Bæredygtighed er tænkt ind i alle dele af John Pawseys økologiske farm med knap 1.500 hektar og 1.000 får.

Da den engelske landmand John Pawsey i 1999 besluttede sig for at lægge sit landbrug i Suffolk om til økologi, havde han tre hovedmål.

Jorden skulle gøres sundere, biodiversiteten skulle forbedres og produktionen skulle være lønsom.

På økologikongres 2021 tidligere i denne måned gjorde han status for de danske tilhørere.

Indholdet af organisk materiale i jorden er steget fra 2,9 pct. i 1999 til 5,5 pct. i 2020.

Biodiversiteten er forbedret på en række områder. Der er generelt langt flere insekter og flere forskellige planter på ejendommen. Og helt konkret er antallet af bier steget, ligesom der er flere forskellige slags bier. Det samme gælder sommerfugle.

Økonomisk har omlægningen til økologi også været godt. Således er John Pawseys indtjening ca. 1.800 kroner bedre pr. hektar sammenlignet med lignende landbrug med konventionel drift.

Mindre input

På sine 1.471 hektar praktiserer John Pawsey et seks-marks sædskifte med korn, raps, hestebønner og kløvergræs. I sædskiftet bliver der også plads til mindre afgrøder som quinoa, spelt og boghvede.

Indholdet af organisk materiale i jorden er kendt for at være en god indikator for jordens dyrkningssikkerhed. Generelt gælder, at et højt indhold af organisk materiale giver en sund jord.

John Pawsey er heller ikke i tvivl om, at en stigning i indholdet af organisk materiale i jorden har haft en række gavnlige effekter. Det gælder bl.a. i forhold til behovet for trækkraft, som er reduceret til 0,5 hestekræfter pr. hektar - 0,8 hvis mejetærskeren tælles med.

Derudover er forbruget af dieselolie reduceret til 68 liter pr. hektar.

Skal være bæredygtigt

John Pawsey har løbende videreudviklet sin ejendom, og nye tiltag og fokus-områder er kommet til. Det gælder bl.a. ønsket om at skabe mere natur og arbejde frem mod en klima-neutral produktion.

Han har derfor stort fokus på at bevare vandhuller, diger og hegn, ligesom han har etableret arealer med skovlandbrug.

I forhold til klimaet bruger han et sundt sædskifte og en sund jord til opretholde gode udbytter med et lavt input. Derudover bruger han moderne teknologi til at bekæmpe ukrudt.

Udbyttet er nemlig vigtigt for et positivt klima-regnskab - målt i forhold til udledningen af klimagasser pr. produceret enhed.

Faktaboks

Shimpling Park Farm

  • John Pawsey driver et økologisk landbrug med 1.471 hektar og 1.000 moderfår.
  • Ejendommen er drevet økologisk siden 1999.
  • Tænker bæredygtighed ind i alle dele af produktionen.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.