Midt i en prisfest: Det er nu planteavlere skal tænke et år frem

Ugen På Spidsen: Planteavlere rider på en positiv pris-bølge på afgrøderne – og modsat tidligere, så er der udsigt til, at der denne gang er tale om en lang bølge. Ikke desto mindre er det utroligt vigtigt, at man allerede nu forholder sig aktivt til strategien for salg af afgrøderne mindst et år frem i tiden, mener denne uges klummeskribent på Mark Plus.

Lige nu kan man sælge raps til over 500 kroner pr. hkg, maltbyg til 240 kroner og hvede til knap 200 kr. pr. hkg.

Samtidig er der mulighed for at lukke handler, hvor der kan opnås særdeles fornuftige priser for både høst 2022 og høst 2023.

Læg dertil, at der stadig er god efterspørgsel efter dansk kløver- og græsfrø – og at prisen på både kartoffelstivelse økologisk korn har rettet sig langt hurtigere end ventet.

Jo, der er god grund til optimisme for planteavlen i de kommende år.

Grund til optimisme

Præcis hvor lang tid festen varer er umuligt at forudse.

Prisen afhænger nemlig af mange forhold. Vigtigst er vejret. Det er det suverænt vigtigste for, hvor store udbytter der høstes på de store markeder – og dermed, hvor stort udbuddet bliver.

Men med de nuværende høje priser på gødning er der udsigt til, at de høje priser vil række mindst et år ud i fremtiden.

Dyr gødning vil nemlig få nogle af de store spillere på verdensmarkedet – det gælder bl.a. Ukraine og Rusland - til at spare på gødningen til den kommende sæson. Det vil begrænse udbuddet af korn – og det vil alt andet lige føre til fortsat høje priser.

Hav styr på strategien

Uanset, at der er udsigt til gode afgrødepriser en rum tid endnu, så skal man vare sig og kende sin besøgstid og sørge for at afdække sin risiko af.

Det er der mulighed for nu, hvor man bør overveje delsalg af høst 2022 og 2023.

Med de ekstremt volatile priser på korn og raps er der ingen garanti for at de høje priser fortsætter. 

Ordsproget om, at dårlige afgrødepriser kun er én vækstsæson væk, gælder stadig.

Benyt derfor den gode stemning på afgrødemarkedet til at få fastlagt en salgs-strategi for dine afgrøder. 

Det kan meget vel få større betydning for din økonomi, end om du avler otte eller ni ton hvede pr. hektar.

Lars Kelstrup er journalist og markfaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Mark samt Mark Plus.

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Mark Plus, "Ugen på spidsen", sætter Merete Hattesen og Lars Kelstrup, journalister og markfaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet Mark samt Mark Plus, planteavlsugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt. 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.