EU forbyder to populære sprøjtemidler

Frøformand frygter, at mange flere pesticider vil være væk om 5-6 år.

EU-kommissionen sagde fredag nej til fornyet godkendelse af de to aktivstoffer Diquat og Thiram. Det vil få effekt fra næste år.

Diquat er aktivstoffet i Reglone, som er et vigtigt middel til nedvisning af kartofler og til ukrudtsbekæmpelse bl.a. i frøavl. Thiram er et vigtigt bejdsemiddel. Ved eksport af visse frø ud af EU er der i dag krav om at bejdse med Thiram.

Mange flere vil forsvinde

Thor G. Kofoed, formand for Frøsektionen i Landbrug & Fødevarer og kandidat til viceformandsposten er bekymret over udviklingen. Han mener ikke, at fagligheden står først, når det gælder godkendelse af pesticider.

»EU Kommissionen lytter til de politiske signaler fra politikerne, hvorefter de kommer med deres forsag til afgørelser, som Medlemsstaterne stemmer om«, siger han.

Politikerne lytter til folkestemninger og følelser, og det påvirker så deres afstemninger. Det kan få alvorlige konsekvenser, mener Thor G Kofoed, der kalder fredagens beslutning som en forsmag på, hvad der er på vej.

»Den situation er vi nødt til at tage fat om roden på de kommende år, for gør vi ikke det, ser det frygtelig sort ud for de fleste af de midler, vi kender i dag, der vil være væk om 5-6 år«, siger han.

Alternativer forbudt

Formand for Danske Kartofler, Carl Heiselberg, bekymrer sig også over situationen

»Situationen er særligt alvorligt for Danmark. Mange af de midler, som vores kollegaer i EU kan benytte som erstatning for Reglone, er nemlig ulovlige herhjemme. Derfor har vi sat arbejdet i gang for at finde erstatninger til nedvisning«, skriver han ifølge Grovvarenyt i et nyhedsbrev til medlemmerne.

Katastrofe

Thor G. Kofoed kalder det en katastrofe, hvis Reglone forsvinder helt, men understreger, at han ikke har set gennemførelsesbestemmelserne endnu.

»Vi har ikke noget alternativ til Reglone. Mange frøarter vil simpelthen blive flyttet ud af Europa, hvis vi ikke har Reglone. Derfor vil vi selvfølgelig søge dispensationer«, siger han.

Han mener, der skal søges to dispensationer, da de kun gælder 3 måneder. En til vinterbrug og en til nedvisning.

»Hvis vi ikke får dispensation, siger vi farvel til en lille milliardeksport, med en meget høj fortjeneste til samfundet«, siger han.

Politisk armlægning

Ifølge Thor G. Kofoed skal der politisk tages hårdere fat i problemet med pesticider, der forsvinder fra markedet.

»Det hjælper ikke miljøet, at frøproduktionen eller andre afgrøder for den sags skyld flyttes ud af Europa, bare fordi politikerne ikke kan finde ud af at overskue, hvordan man laver gode regler på et fagligt grundlag. Det er ikke kun en opgave for Frøbranchen, fordi kartofler, roer og andre mindre afgrøder har samme problem, så Landbrug & Fødevarer skal gøre meget mere på dette område«, siger Thor G. Kofoed.

Salget af Thiram slutter næste år og midlet må ikke længere bruges efter 31/12 2020.

Det står endnu ikke klart, hvornår brugen af Reglone er slut.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.