Politisk pres på pesticider nær vandboringer

Politiske forhandlinger lægger op til store begrænsninger af pesticider i de såkaldte boringsnære beskyttelsesområder.

Forbud – begrænsninger – ophør. Landmænd med marker, hvor der er drikkevandsboringer, kan se frem til nye indskrænkninger. Hvis det ikke bliver helt forbudt med pesticider, hvor man indvinder drikkevand, bliver der sandsynligvis en række andre nye begrænsninger for brugen. Sådan tegner billedet sig i en rundspørge til ordførerne for et bredt udsnit af de politiske partier forud for efterårets forhandlinger.

Allerede for et år siden, da et flertal blev enige om en pesticidstrategi, aftalte de, at de i år skal se på, hvordan man kan stramme op på brugen af pesticider i BNBOerne, de boringsnære beskyttelsesområder.

Stort pres

I sidste måned sagde miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen på et samråd, at der nok vil komme stramninger, når BNBOerne til efteråret drøftes. Samtidig er han under stort pres.

Allerede sidste år ønskede Socialdemokratiet, SF og de radikale totaltforbud mod at bruge pesticider i BNBOer, og det gør de stadig.

»Jeg mener, man bør lave et forbud. Det kæmpede vi for sidste år, og vi skal i hvert fald diskutere, hvordan man kan stramme op«, siger Christian Rabjerg, miljøordfører (S).

Ida Auken, radikal miljøordfører, vil også kæmpe videre for et forbud.

»Områder med drikkevandsboringer er mere sårbare på grund af selve boringen. Der har været midler, som vi troede var sikre, men som viste sig alligevel ikke at være det. Al usikkerhed skal komme drikkevandet til gode«, siger hun.

Afventer redegørelse

Erling Bonnesen, miljøordfører for Venstre, vil ikke komme med en konkret udmelding lige nu.

»Grundvandet har meget høj prioritet. Er der udfordringer, håndterer vi dem. Lige nu ligger det til analyse og beregning i ministeriet, hvad der er op og ned, og når jeg ser deres redegørelse, vil jeg tage stilling til det«, siger han.

Samtidig understreger han, at man ikke skal lade sig vildlede af, at der er flere fund af pesticider i drikkevandet, som det kom frem for nylig.

»Det er, fordi man laver flere målinger og måler på flere stoffer, og fordi måleinstrumenterne er blevet finere«, siger han.

Det synspunkt bakker Carsten Bach, Liberal Alliance, op om og tilføjer.

»Der kan være særlige steder, hvor man skal gøre noget, men jeg ser ikke behov for et generelt sprøjteforbud i BNBOer. Det vil være en gammeldags form for regulering«, siger han.

Pas på spøgelser

Lise Bech, Dansk Folkeparti, afventer også ministeriets redegørelser forud for efterårets forhandlinger. Hun er dog lidt skeptisk over for nye krav.

»Vi har allerede gjort noget for at forebygge punktforurening. De pesticider, man finder, er allerede forbudt. Man skal passe på, at man ikke ser spøgelser og gør det til noget andet, end det egentlig er«, siger hun.

Faktaboks

Disse stramninger har været på tale

  • En særlig godkendelse af pesticider i BNBOer eller differentierede godkendelsesbetingelser og kontrol blev nævnt. 
  • Særlige krav til nedbrydningstid for pesticiderne, der bruges i BNBOer var også på tale. Nu har Miljø- og Fødevareministeriet haft et år til at undersøge mulighederne og komme med input til forligsparterne, og det er på den baggrund, de mødes senere på efteråret.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle