Fem gode råd til at undgå manganmangel - øget risiko i år
Tjek vintersæden for manganmangel, og behandl´ hurtigst muligt, hvis der er mangel. Der skal dog være vækst i afgrøden, før bladene kan optage manganen.

Vintersæden er mange steder blevet etableret i et løst og tørt såbed i efteråret. Og vinteren har været mild og med mindre nedbør end normalt, hvilket har gjort, at vintersæden nu står kraftigt og langt fremme i udviklingen.

Alt i alt giver det stor risiko for manganmangel, som ses i mange marker lige nu. Her følger fem gode råd.

1. Mest følsom

Vinterbyg er mest følsom, men vinterhvede kan også rammes hårdt af manganmangel, især ved tidlig såning. Rug er mindre følsom, mens vinterraps normalt ikke anses for følsom.

2. Brug mangantester

Risikoen for manganmangel kan fastlægges mere præcist ved at måle med en mangantester - som også viser mangel, før det kan ses i marken. Sådan en har de fleste planteavlskontorer.

3. Ens effekt

Normalt er der stort set samme effekt af de forskellige manganmidler pr. kg mangan. Husk at tilsætte sprede-klæbemiddel til mangansulfat i pulverform eller andre manganmidler, hvor produktet ikke er færdigformuleret med sprede-klæbemiddel.

4. Svovlsur ammoniak

Svovlsur ammoniak ved første N-tilførsel kan i nogen grad forebygge eller afhjælpe manganmangel. Men da mange marker er kraftige lige nu, anbefales det at udskyde første N-tildeling.

Det betyder, at man bør udsprøjte mangan, hvis man ser manganmangel nu.

Svovlsur ammoniak kan være en løsning senere i sæsonen.

5. Gentag

På grund af afgrødernes ringe evne til at flytte mangan rundt i planten, skal udsprøjtning af mangan helst foretages, før symptomerne viser sig.

Det hjælper ikke at øge dosis i den enkelte sprøjtning, man er nødt til at gentage behandlinger for at afhjælpe mangel i de nydannede plantedele.

Generelt ses sjældent effekter udover en tilførsel af 400 g mangan pr. ha pr. udsprøjtning.

Kilde: Seges

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.