Fire fund af prosulfocarb i frugt og grønt i 2015-2016

Seges og Syngenta har offentliggjort deres nye handlingsplan for forhindre afdrift og fordampning af prosulfocarb.

Seges og kemivirksomheden Syngenta har netop offentliggjort deres nye handlingsplan for at forhindre afdrift og fordampning af aktivstoffet prosulfocarb.

Af den fremgår det, at de to organisationer har kendskab til fire fund af prosulfocarb. På Lolland blev der fundet prosulfocarb i økologiske pærer. På Fyn blev stoffet fundet i økologisk persille. Derudover blev der fundet prosulfocarb hos to forskellige konventionelle æbleavlere på Fyn.

Det er en bet, eftersom landbruget forrige år iværksatte en prosulfocarb-handlingsplan, der blandt andet anbefaldede sprøjtedyser med større dråber - så fordampning og afdrift mindskes - ligesom sprøjtetidspunkterne rykkes til sent på sæsonen og om aftenen, hvor der er koldt.

De to organisationer noterer dog også, at der sandsynligvis er testet for prosulfocarb i større omfang i år end tidligere år. I det perspektiv er fire registrerede fund meget lavt, mener Seges og Syngenta.

Mangelfuld brug af dyser

De har sammen med lokale rådgivningscentre efterforsket de første to prosulforcarbfund.

"Det kan fra opfølgningen af de to fund konstateres, at der i lokalområderne omkring plantagerne ikke har været fuld implementering af de anbefalede sprøjtedyser," skriver de to organisationer i deres opdaterede handlingsplan.

Over for Landbrugsavisen.dk understreger Jens Erik Jensen, landskonsulent for planteværn ved Seges, at det er vanskeliget at sige, om det præcis var sprøjtedyse-manglerne, der har ført til prosulfocarb-spredningen.

"Men vi laver naturligvis en handlingsplan med nogle meget konkrete og håndfaste tiltag, fordi vi mener, at det kan flytte noget. Ellers ville det være ren tidsspilde for alle parter," lyder det fra Jens Erik Jensen.

Det er dog afdrift, ikke fordampning, som får prosulfocarb til at dukke op, hvor det ikke hører hjemme, vurderer både han og Syngenta.

"Det er helt oplagt, at de fund, som er gjort i de seneste år, i overvejende grad kan forklares ved afdrift, snarere end fordampning og efterfølgende afsætning via nedbør," vurderer landskonsulenten, som henviser til forskningsresultater fra Aarhus Universitet.

Landmænd bør gå i dialog med naboer

I årets handlingsplan lægger Seges og Syngenta i særdeleshed op til, at landmænd går i dialog med deres naboer, så der først sprøjtes med prosulfocarb, efter frugt og grøntsager er høstet - samt at der holdes god afstand til plantager.

Et andet tiltag er udbredelse af sprøjtereducerende dyser samt bedre undervisning i bedre sprøjteteknik. Der er både forberedt undervisning ved møder samt over nettet.

"Jeg håber og tror, at vi med den nye kampagne kan nå et stort skridt længere i retning af, at alle landmænd får kendskab til - og rent faktisk også får anvendt - de korrekte dyser, når de udsprøjter prosulfocarb-midler. Desværre skal der jo kun en landmænd med uhensigtsmæssig praksis til at forurene en æbleplantage eller andet følsomt areal. Derfor er det meget vigtigt, at alle bakker op," siger Jens Erik Jensen.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.