Folketinget har talt: Randzoner er nu fortid
Folketinget har nu vedtaget miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansens lovforslag om at ophæve randzoneloven, så landmænd fremover ikke længere er tvunget til at udlægge randzoner. I stedet kan landmænd frivilligt udlægge randzoner som et middel til at opfylde de grønne krav fra EU.

Folketinget har besluttet at ophæve randzoneloven, så landmænd fremover ikke længere er tvunget til at have ni meter dyrkningsfri zoner omkring vandløb og søer på deres marker.

Randzoner kan stadig udlægges, men det bliver frivilligt for den enkelte landmand, om han vil bruge randzoner eller andre virkemidler for at opfylde en række grønne krav fra EU.

"Med ophævelsen af randzoneloven vil de ca. 25.000 hektar randzoner igen være til landmændenes disposition, hvilket er godt for råvaregrundlaget og erhvervets indtjening. Vi ved, at randzonerne ikke er lige effektive alle steder, så derfor er det sund fornuft, at landmænd fremover frivilligt kan udlægge randzoner, hvor det giver mening på den enkelte bedrift - eller vælge andre virkemidler for at leve op til miljøkravene," siger miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen.

En del af Fødevare- og Landbrugspakken

Ophævelsen af de tvungne randzoner er en del af den Fødevare- og Landbrugspakke, som regeringen sammen med blå blok vedtog før jul.

L&F: Landbrugspakken skaber vækst i hele Danmark Tirsdag 22. december 2015 · 10:20

Et centralt element i pakken har været at afskaffe den generelle miljøregulering, hvor alle landmænd er underlagt samme miljøregler uden hensyn til den enkelte bedrift. I løbet af en årrække skal der i stedet indføres en målrettet regulering, hvor den enkelte landmand bliver reguleret efter, hvor meget der udledes til miljøet.

"Netop tvungne randzoner er et klokkeklart eksempel på den generelle miljøregulering, som regeringen vil væk fra. Vi skal ikke tvinge regler igennem alle steder i landet, hvis det kun giver mening nogle steder. Fremover vil vi derfor koncentrere miljøindsatserne der, hvor behovet er. Det er udtryk for en moderne og intelligent miljøregulering," siger Eva Kjer Hansen.

Den samlede Fødevare- og Landbrugspakke betyder, at der bliver et grønt plus til miljøet. Pakken bidrager således til, at kvælstofudledningen vil blive reduceret med over 7.000 tons i 2021, og der er derfor taget hånd om den merudledning, som ophævelsen af randzoneloven medfører.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.