Frosten bider kartoflerne - og hvidt guld bliver for mørkt

Ugen på Spidsen: Frost er en af naturens luner. For avlere af kartofler til chips og pommes frites kan årets tidlige frost blive et dyrt bekendtskab, skriver denne uges klummeskribent på Mark Plus.

Hvis man spørger landmænd, hvad det især er, de holder af ved livet som landmænd, så vil mange helt sikkert nævne årstidernes skiften og naturens luner.

Det gør, at der ikke er to år der er ens. Og det giver faglige udfordringer.

To nætter med ned til 2-3 graders frost har dog ødelagt mange kartoffelavleres gode humør. Kartofler tåler nemlig ikke frost.

Især er kartofler, der skal bruges til chips og pommes frites, følsomme over for lave temperaturer.

Stivelse bliver til sukker

Problemet med kulden er, at stivelsen i kartoflerne omdannes til sukker.

For de kartofler, som skal leveres til mel og kartofler, får frosten næppe stor betydning.

Der kan ganske vist være enkelte knolde, som ligger så øverligt i kammene, at de er blevet ødelagt af frost. Men køres de hurtigt gennem fabrikken betyder det næppe meget.

Det bør derfor ikke ødelægge humøret hos de mange landmænd, som leverer hvidt guld til kartoffelmelsfabrikkerne.

Hvidt guld bliver for mørkt

For de landmænd, som leverer kartofler til chips og pommes frites, er den tidlige frost en ubuden gæst.

Omdannelsen af stivelse til sukker starter nemlig så småt ved jordtemperaturer omkring 7-8 grader. Derfor kan man ikke udelukke, at nogle af kartoflerne i kammen har haft det for koldt.

Det er kritisk, fordi omdannelsen af stivelse til sukker giver det færdige produkt en mørkere farve end ønsket.

Der vil derfor helt sikkert være nogle de avlere, som skal levere kartofler til chips og pommes frites, som har nerverne uden på trøjen i disse dage. De har en stor faglig udfordring.

En af de udfordringer, som fuldstændig ligger i naturens magt, og som man som landmand ikke har en chance for at gardere sig imod uanset, hvor dygtig man er.

Vi kan derfor blot håbe på, at naturen viser sig fra sin gode side, og byder på en uges tørt, lunt og godt vejr.

Dermed kan den tredjedel af kartoflerne til chips og pommes frites, som stadig sidder i den kolde jord, være leveret til fabrikken.

Så må vi håbe, at det er tids nok til at alle kartoflerne kan bruges til de lækre, sprøde og flotte chips og pommes frites, som gør både landmænd og forbrugere i godt humør.

Lars Kelstrup er journalist og markfaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Mark samt Mark Plus.

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Mark Plus, "Ugen på spidsen", sætter Merete Hattesen og Lars Kelstrup, journalister og markfaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet Mark samt Mark Plus, planteavlsugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt, og udtrykker ikke nødvendigvis bladhusets holdning.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.