Se videoen: Sådan reparerer landmand jorden med no-till og efterafgrøder

For landmand Hans Jørgen Buur på Samsø har skiftet til reduceret jordbearbejdning og no-till været vejen til en sundere jord.

Af Erik Suhr, Seges

Det begyndte med, at deltidslandmand og direktør for Samsø Grønt, Hans Jørgen Buur, udlejede noget jord til en lokal kartoffelproducent på Samsø.

Det blev udsat for stenstrenglægning, hvor jorden nærmest blev siet. Optagning i efteråret gav betydelig strukturskade og jorden kom sig aldrig rigtigt igen. Resultatet blev, at der stod meget vand på jorden, og det var svært at få jorden i god tilstand igen. Faktisk spredte områderne, hvor der stod vand, sig.

"Det gik lige pludselig rigtigt stærkt. Og derfor besluttede vi os for, at det måtte vi gøre noget ved", siger Hans Jørgen Buur.

Kort efter begyndte han at opbygge kulstof i overjorden ved at nedmulde halmen. Og på den måde begynd-te jorden langsomt at vende tilbage til sit udgangspunkt. Og det gav Hans Jørgen Buur blod på tanden.

Se og hør Hans Jørgen Buur fortælle om skiftet til no-till i videoen:

 

 

Efterafgrøder får biopræparat

"Så gik vi videre, og holdt op med at pløje. Så harvede vi bare og såede. Og nu er vi ovre i no- till metoden, hvor vi ikke gør noget som helst," forklarer Hans Jørgen Buur.

Et af de tiltag til forbedring af jorden, Hans Jørgen Buur har arbejdet med, er overfladekompostering. Det foregår – helt enkelt – ved, at Hans Jørgen Buur kører efterafgrøderne løst over med en fræser, som kører i jordoverfladen og lægger dem ned.

Derefter spredes et bio-præparat bestående af mælkesyrebakterier og forskellige humus-præparater over efterafgrøderne.

"Vi gør det ud fra en tanke om, at vi vil se, om vi kan få ensileringsprocessen, som er en langsommere proces end råd, til at virke på marken.

På den måde bliver næringsstofferne bundet på marken i længere tid, og det kan være forskellen på, om en vinterbyg når at vokse sig stor nok til at udnytte den gunstige situation", siger Hans Jørgen Buur.

Biologien hjælper

Det regenerative jordbrug, som Hans Jørgen Buur anvender har fokus på minimal jordbearbejdning, et komplekst 7-årigt sædskifte med masser af diversitet, som sørger for grønne marker det meste af året. Og dertil kommer de mikrobiologiske præparater, som han anvender.

Det er derfor ikke helt så enkelt, som bare at lade jorden gøre arbejdet. Men for Hans Jørgen Buur er der ingen tvivl om, at det er den rigtige kurs for ham.

"Der er regnorme, der er løbebiller, der er springhaler og meget andet, når man tager bare et enkelt spadestik. Og ud over herlighedsværdien, så giver det jo også hvad der svarer til 17 husdyrenheder på min ejendom", siger han.

Faktaboks

Stigende fokus på forbedring af jorden

Våde og tørre dyrkningsår og et klima i forandring sætter fokus på jordens dyrkningssikkerhed.

Seges Sund Jord, sætter fokus på at diagnosticere og forbedre jorden, blandt andet ved at øge jordens indhold af kulstof, at reducere jordbearbejdningen og begrænse den skadelige jordpakning.

Der er mange gode og relevante tiltag for såvel økologer som konventionelle.

Læs mere på Land-brugsInfo under Jordbund.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.