Halm for 30.000 kr. på marken: Jeg er klar med presseren, når vi får høj sol og blæst

Lars Jeppe B. Sørensen nær Bramming har stadig knap 30 hektar halm liggende på marken. Sne, frost og regn har gjort det umuligt at presse, og nu skal der ske noget, hvis ikke det skal pløjes ned i marken i løbet af foråret.

For de fleste landmænd lyder det sært at skulle presse halm i midten af marts.

Men det er netop det, mælkeproducent Lars Jeppe B. Sørensen håber på at kunne inden for det næste stykke tid.

Han har nemlig op mod 30 hektar halm liggende på forskellige marker. Halmen er byghalm og har skullet være presset for længe siden, men et ufremkommeligt vejr med regn, sne og frost har gjort det til en uoverkommelig opgave.

”Det har jeg godt nok aldrig prøvet før”, lyder det fra Lars Jeppe B. Sørensen, der driver en mælkebedrift med 145 årskøer plus opdræt nær Bramming. 

Måtte aflyse maskinstation i sidste øjeblik

Lars Jeppe Sørensen har længe haft kig på de op mod 30 hektar halm på marken, og så sent som sidste søndag aften havde han bestilt en maskinstation til at stå klar med maskiner og presser mandag morgen.

Men den efterfølgende morgen var det blevet minusgrader igen med sne og isslag til følge, så besøget fra maskinstationen måttet aflyses.

”Nu er vi der, hvor den næste chance må være, når der kommer høj forårssol og lidt blæst. Med en smule held vil vi kunne få fat på det inden for 2-3 uger. Men så har det altså også ligget så længe, at det er ved at være lige op over”, siger Lars Jeppe Sørensen.

”Hvis ikke vi får nogle lune og tørre dage inden længe, må jeg blive nødsaget til at sprede det ud og pløje det ned. Det ville mildest talt være træls”, lyder det fra Lars Jeppe Sørensen.

”Det kan betyde, at vi må have høvenderen mere i omdrejninger, så vi får det spredt mere ud”.

Køber stort ind af halm

Lige nu køber han halm ind i stride strømme til sin besætning på 145 årskøer plus opdræt. Han vurderer selv, at den liggende halm ville kunne tage brodden af tre måneders halmindkøb.

”Hvis vi kunne bjerge bare et lille halmudbytte, så havde vi haft omkring tre til fire bigballer per hektar, hvilket ville give omkring 100 bigballer i sidste ende. Det havde da været rart at have stående derhjemme, eftersom vi bruger omkring en bigballe dagligt til at strø. Havde vi mere at supplere med havde vi ikke behov for at købe mere til dagsprisen, som selvfølgelig er højere nu end i høst”, siger han.

”Jeg vil skyde på, at der ligger halm for godt og vel et par og 30.000 kr. plus moms. Presningen havde selvfølgelig kostet lidt, men slet ikke i den størrelsesorden”, siger han.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.