Her er maskinen, der kan etablere efterafgrøder tidligt og præcist

Sen høst spænder ofte ben for god og rettidig etablering af efterafgrøder. Løsningen kan være en Rauch-bomspreder, som præcist kan sprede selv småfrøede arter af efterafgrøde før høst - og billige gødninger som urea og mekansik blandede gødninger.

Bomspredere har været et sjældent syn i Danmark.

På Agromek viste Rauch en 30 meter bred bomspreder frem.

Foreløbig er de bomspredere, der kører i Danmark mest blevet brugt til at sprede efterafgrøder før høst. 

Med de nuværende meget gødningspriser kan bomspredere dog også bane vej for, at der kan spares mange penge ved at bruge urea frem for dyrere traditionelle gødninger. Ulempen ved bomspredere er, at kapaciteten er lavere – og der er mere vedligehold end på traditionelle bredspredere.

Høj præcision

- Fordelen ved bomsprederen er, at der kun er 1,25 meter mellem hvert udløb på bommen. Dermed er det muligt at sprede efterafgrøder og gødning med stor præcision – også selvom det blæser, siger Per Monk Rasmussen fra Rauch.

Han tilføjer, at mange landmænd bruger blandinger af efterafgrøder, hvor der både er meget små og store frø i blandingen.  

Hvert udløb på bommen har sit eget udmaderhjul. Derfor kan der opnås en meget præcis spredning af frøene.

Kan spare mange penge

Med de høje gødningspriser, er der kommet øget fokus på at bruge urea, da der ved køb af denne gødning kan spares cirka 30 procent i forhold til køb af traditionelle gødninger. Derudover kan bomsprederen håndtere mekanisk blandede gødninger, som også ofte er billigere end samgranulerede gødninger. 

- På vores bomspreder har vi mulighed for at graduere gødningen for hvert enkel udmader. Dermed kan gødningen gradueres meget præcist på tværs af bommen. Ligesom der kan opnås en meget præcis afblænding i kiler – og kun sprede gødning til markskel, som man kender det fra flydende gødninger, siger Per Monk Rasmussen.

Flere modeller på vej

Foreløbig sælger Rauch kun bomme på 30 meter. Til sommer vil det være muligt at købe 24 meter brede bomme. På sigt vil Rauch tilbyde bomme på 18, 21, 24, 27 og 30 meters bredde. 

Bomsprederen fra Rauch koster godt 600.000 kroner. Dertil kommer det elektroniske udstyr. 

I de seneste år er der kommet 6-7 brugte bugserede bomspredere til Danmark. De koster knap to millioner som nye – og er handlet brugt til mellem 250.000 og 450.000 kroner.

Emneord Agromek 2022

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.