Hver femte landmand har ulovlig kemi stående

Mellem 20 og 25 pct. af de danske landmænd har forbudte midler stående i deres kemirum. Kurven skal knækkes, og det kan ske ved at tjekke kemirummet mindst to gange årligt, mener landskonsulent.

Der er mange gode argumenter for at bruge vintervejret til en grundig gennemgang af kemirummet - og der er desværre brug for det på mange ejendomme.

En kontrolstatistik fra Landbrugsstyrelsen viser, at 22,7 pct. af de 736 landmænd, der havde kontrol i 2019-2020, havde ulovlig eller ulovligt opbevaret kemi.

Statistikken viser også, at der på 10,7 pct. af de kontrollerede ejendomme skete ulovlig anvendelse af kemi, og at der på 2,6 pct. af ejendommene blev fundet midler købt i udlandet.

Tallene ligger desværre på linje med de foregående år. Dermed er der ikke sket et fald i overtrædelser. Det skal der rettes op på, og det kan lade sig gøre ved at holde orden i kemirummet.

Kurven skal knækkes

Dykker man ned i tallene fra kontrolstatistikken, viser det sig, at der hos de 22,7 pct. af ejendommene, der havde ulovlig eller ulovligt opbevaret kemi, primært er tale om ’for gamle’ midler med dansk etikette.

"Det er et alt for højt tal. Mange af fejlene kan undgås, hvis man gør det til en fast rutine at rydde op på kemilageret minimum to gange årligt", siger Jens Erik Jensen, landskonsulent hos Seges.

Undgå bøder

Udover at de mange overtrædelser fra kontrolstatistikken skader landbruget i bestræbelser på at fremstå som et professionelt erhverv, så koster det bøder, når der ikke er styr planteværnsmidlerne.

Således koster det mindst 5.000-10.000 kroner, at opbevare et ulovligt dansk middel, mens det koster mindst 15.000-20.000 kroner, hvis midlet indeholder aktivstoffer, som er forbudte i EU.

Bødestørrelsen stiger med stigende mængde af ulovlige midler. Det kan derfor altid betale sig at tjekke sit kemirum og få bortskaffet de ulovlige midler. Det kan gøres med en KemiTjek App, ligesom man kan bede sin planteavlskonsulent med at gennemgå kemirummet.

Det giver også mulighed for at stille midler, som bliver forbudt inden for kort tid, længst frem på hylden, så man får dem brugt i marken, inden de bliver forbudt.

Faktaboks

Kontrol af kemi

  • Landbrugsstyrelsen gennemfører hvert år kontrol af landbrugets håndtering af plantebeskyttelsesmidler.
  • Kontrollen viser, at antallet af overtrædelser ikke er faldet i de seneste fem år. 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.