Insektmidler med ny virkemekanisme - går kun efter specifik art
Syngenta vurderer, at man er 7-10 år fra at kunne sende insektmidler med ny virkemekanisme på markedet.

Syngenta er nu 7-10 år fra at kunne markedsføre meget specifikke insektmidler, som hver især er målrettet én bestemt art.

Planteværnsmidlet slår en specifik art ihjel, men har ingen effekt på nært beslægtede insekter, og påvirker heller ikke andre levende organismer overhovedet.

Der er tale om en nyudviklet virkemekanisme, såkaldt RNA blokering (RNA eller ribonukleinsyre er et molekyle som transporterer DNA internt i cellen), som benytter sig af en biologisk proces, der blokerer   produktion af proteiner i insektets celler, fortæller netavisen Farmers Insight.

Der bliver altså hverken anvendt genmodificering eller andre modificerende teknikker.

Mike Bean, direktør for produktteknologi hos Syngenta, bruger en Colorado-bille som eksempel:

Mange kendte insektmidler til frøavl i farezonen - se listenMark 14. januar · 17:25

"Vi har designet en sekvens af aktivstoffet, som slår kartoffelbillen i hjel, men når stoffet så tager et meget grundigt kig på en nær beslægtet bille som sennepsbillen, er der absolut ingen effekt. Tilsvarende kan man vende virkemekanismen, så den slår sennepsbiller ihjel, men ikke påvirker Colorado-biller.

På den måde har du produkter mod hver enkelt billeart, og det er jo fint, fordi ikke alle biller æder af din afgrøde."

Mike Bean fortæller, at fx virkemekanismen mod Colorado-billen er testet mod forskellige insekter, også nytteinsekter, og her var der ingen påvirkning. Han vurderer, at den ny virkemekanisme kan sendes på markedet om syv til 10 år.

sbu

 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.