Landmand: Afgrøderne står godt - og uden tørkeskader

Efter en god etablering af vårafgrøderne er det nu højsæson for sprøjtninger hos Martin Mogensen.

- Afgrøderne står rigtig godt. Vi fik godt med vand i starten af april og har jo haft meget solskin. Så de er overhovedet ikke tørkepræget. Vårafgrøderne var sået, før der kom vand, så alt er spiret fint frem - også lerpletterne, fortæller Martin Mogensen.

Det er vinterrapsen, han er mindst stolt af. Sneglene var rigtig hårde ved den i efteråret efter no-till såning med Horsch Avatar såmaskinen. Og rapsen står nu forholdsvis tynd.

- Vi kunne simpelthen ikke holde sneglene væk, selv om vi behandlede flere gange. Nogle arealer var dog harvet før såning, og der stod rapsen meget bedre. Så vi overvejer, om det er vejen frem i raps. For det duer ikke at miste så mange planter, siger han.

I efteråret lavede de en afvejning af, hvad der kunne betale sig at så om. De endte med 30 hektar. Resten lod de stå, selv om rapsen var tynd. De håber, den kan kompensere.

Nu er den i hvert fald svampesprøjtet én gang - og skal have én mere tæt på afblomstring. Der er ikke sprøjtet mod skadedyr. Det gør de meget nødigt af hensyn til nyttedyr.

Hveden er vækstreguleret

- Vi er færdig med at køre gylle ud og samle sten. Og vi har vækstreguleret al hveden med 0,2 Moddus + 0,5 Cycocel pr. hektar, fordi den står meget kraftig og er farvet rød i CropManagers vækstreguleringsprognose.

- Vi ville have gradueret dosis på en af markerne, men det lykkedes ikke. Sprøjten er ikke ny, så den lidt ældre computer havde problemer med at læse kortene. Vi prøver igen, når vi skal svampesprøjte hveden, siger han.

- Rugen er også vækstreguleret - to gange på to tredjedele af arealet. Den må bare ikke lægge sig ned. Vinterbyg er vækstreguleret én gang og får Cerone her i weekenden, fortæller han.

- Vi er begyndt at ukrudtssprøjte vårbyg. Vi bruger 0,3 liter Cyper pr. hektar, hvor der ikke er tidsler, og 0,5 liter Mustang Forte ved tidsler. Spinaten kommer fint, men har ingen konkurrenceevne. Den er ukrudtssprøjtet anden gang med Command + 2x Betanal og skal have Betanal igen og Asolux, før vi er i mål, siger Martin Mogensen.

Udfordring her og nu

Græsukrudt:

- En plet med ital. rajgræs i hveden, som ikke burde være der, slår vi af nu og giver roundup senere. Kanten af frømarken (1,5 meter), hvor der er størst risiko for at få forkerte græsser ind, sprøjtes væk. Og så kører vi rundt i frømarkerne og tjekker dem med ATV med sprøjtetank og håndlanse, siger Martin Mogensen.

Vintersæd:

- I næste uge laver vi ukrudtsopfølgning i vintersæd mod tokim-bladet - og tager Comet med mod tidlig svampeangreb. De steder der var brug for at bekæmpe græsukrudt, sprøjtede vi i marts. Vintersæden er meget ren, fortæller han.

 

 

Faktaboks

Fakta om bedriften

  • Go-gris v. Østbirk, Horsens.
  • Ejes af Martin & Mads Mogensen og Jonas Midtgård.
  • Driver 980 ha med vinterhvede, vinterraps, rug, vinter- og vårbyg, spinat, ital. og alm. rajgræs. JB 4-6.
  • Præcisionsjordbrug fra 2021
  • Ansat i mark: 3 fast + 3 løst.
  • 1.000 søer full-line produktion

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.