Landmand: Det er blevet en naturlig del af hverdagen at lave tildelingskort

Rasmus Eriksen har de sidste syv år gradueret alt, hvad han overhovedet kan komme til på sin bedrift. Han synes, det er det, der gør planteavlen spændende.

Rasmus Eriksen fra Sigridshøj driver 420 hektar med brødhvede, maltbyg, raps og frøavl på JB7 jord ved Kalundborg. For ham er graduering af udsæd, gødning og sprøjtemidler i dag lige så naturligt som at så, gødske og høste.

- Min kæphest er graduering af udsædsmængden, som jeg mener, giver den største gevinst, fordi jeg har så kuperede marker. Jeg begyndte med det i 2015 - og har fortsat lige siden, fortæller han.

I 2017 fik han udstyr, så han også kunne graduere gødning, vækstregulering og svampemidler med sprøjten og gødningssprederen. Og i efteråret fik han nyt udstyr på sprøjten, så han også kan spotsprøjte mod rodukrudt. Han graduerer alt, og bruger præcisionsbrug alle de steder på bedriften, hvor det giver mening.

Vinteropgaver

Selvom graduering og udarbejdelse af tildelingskort er blevet rutine og sidder på rygraden, afprøver han altid maskiner og terminaler i god tid før sæsonen,

- Lige som maskinerne klargøres her om vinteren, så de er trimmet til at arbejde uden unødige stop - så gælder samme princip for udarbejdelsen af sæsonens omfordeling (graduering) af ressourcer i marken.
Enhederne som skal håndtere tildelingskortene skal være helt ‘up to date’. Først og fremmest gælder det om, at opdateringer ikke spænder ben for, at for eksempel gødningsspreder og terminal (med tildelingskort) pludselig ikke vil kommunikere sammen. Derfor skal maskinerne afprøves i god tid, for eksempel på en fiktiv mark ved siden af laden, siger Rasmus Eriksen.

Ensretter data-disciplin

Tildelingskort kræver derimod ikke længere den helt store anstrengelse - det er blevet rutine.

- Jeg ville lyve, hvis jeg sagde, at jeg bruger meget tid på at lave tildelingskort længere. For graduering er blevet en helt naturlig del af min hverdag, og tildelingskort kan sagtens kan laves umiddelbart inden, jeg kører ud, siger Rasmus Eriksen.

Data-disciplinen arbejder han derimod på at ensrette.

- Ensretning af måden, hvorpå ‘As reply’ og i det hele taget handlinger og opgaver gemmes har jeg brugt en del tid på på det sidste. Jeg har gerne villet gøre denne registrering nemmere, blandt andet ved sidste års indkøb af ens job-terminaler. Håndteringen er derfor ens, uanset hvilket køretøj og mærke der køres i.
Online forbindelse gør det bestemt også langt mere logisk. Alle handlinger på bedriften kan nu, i det øjeblik de udføres, også tilgås i skyen fra en almindelig pc.

Læs meget mere om Rasmus Eriksens bedrift og arbejde med præcisionsjordbrug i hans dagbogsberetning i næste nummer af fagmagasinet MARK, som udkommer tirsdag den 7. februar.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.