Landmand investerer 600.000 kroner i vandingsanlæg til højværdiafgrøde

Planteavler Leif Nørgaard har i år fået etableret vanding på en del af hans 400 hektar store ejendom. Det har kostet 600.000 kroner, men han regner med at se forbedret dækningsbidrag på sine kartofler allerede i år.

Et vandingsanlæg til 60 hektar og et prisskilt på 600.000 kroner.

Det er nyeste tilføjelse på planteavler Leif Nørgaards landbrugsejendom Visgaard ved Herning.

I alt har Leif Nørgaard 400 hektar planteavl, hvor rug, hvede raps og byg har været de primære afgrøder.

I mange år har der faktisk været vanding på omkring 50 hektar af afgrøderne. Men det sidste år er der blevet etableret omkring 30 hektar kartofler, og det er især dyrkningen af kartofler, der nu har gjort det interessant at etablere mere vanding på ejendommen.

"Det havde ikke givet mening på samme måde at investere i vandingsanlæg til de almindelige lavværdiafgrøder som hvede, byg eller rug. Det er svært at tjene rigtige penge på dem, men kartofler kan blive en bedre forretning, hvis man så sørger for at optimere udbyttet", forklarer Leif Nørgaard, der gerne ser produktionen af højværdiafgrøder vokse.

”Vi vil gerne udbygge kartoffelproduktion, og her er det nødvendigt at have vand på arealet. Vi kan se, at det er rigtig svært at tjene penge på almindelig planteavl i området, så vi vil gerne satse på nogle afgrøder, der giver et bedre afkast”, siger han.

Stor investering

Selvom Leif Nørgaard regner med et større dækningsbidrag ved den øgede vanding, så er det også mange penge, der skal tjenes hjem igen.

”Det er helt vildt dyrt at etablere vanding. Ingen tvivl om det. Vi har investeret 600.000 kroner i at få anlægget op at køre. Der skal betales alt fra vandingsmaskine til pumpe, elektriker, hydranter og så boring. Vi skulle have boret 52 meter ned, og det koster 1000 kroner pr. meter”, fortæller Leif Nørgaard, der dog tror på, at det bliver en god investering trods den store udgift.

”Det er jo ikke til at sige præcis, hvornår det har tjent sig ind, men vi regner med at afskrive anlægget over 20 år. Jeg tror da, uden at være sikker, at det kan tjene sig ind inden det”, siger planteavleren og forklarer, at værdien af jordområdet med vanding nu også kommer i højere kurs.

”Hvis man nu vil leje området ud, så bliver den noget mere værd, når der er vanding på, og det er også jord med vanding, der bliver efterspurgt i vores del af landet”, siger han.

Vand i tørken

De mange solskinstimer der glæder strandgæster over hele landet, har omdannet meget af landbrugsjorden i Leif Nørgaards område til et nærmest uhyggeligt scenarie.

”Planterne står simpelthen og visner ud på markerne. Det ser barskt ud”, fortæller han.

Med de allerede eksisterende vandingsanlæg på 50 hektar af lavværdiafgrøderne og nu 60 hektar nær kartoflerne, kan han vande omkring 110 af sine 400 hektar i alt.

Men rsten må desværre stå hen og vente på, at regnen forhåbentlig sætter ind.

”Man kan forvente et bedre udbytte med vanding, men man kan altså ikke redde sig helt fra de forhold, der kommer fra oven. Det vil være stort set umuligt rent økonomisk at gardere sig med vanding på hele sit landbrugsareal”, siger Leif Nørgaard, der understreger hvor seriøs situationen er i øjeblikket.

”Vi har ikke set noget lignende siden 1992. Vi må bare håbe, at vejret slår om, for det betyder rigtig meget for resten af vores jord, når der er så knastørt her”, siger han.

Han kan endnu ikke sige, hvor stor effekt vandingsanlægget i realiteten kommer til at have på kartoflerne, da det først er blevet sat i gang i dag, mandag.

 ”Vi har vandet kartoflerne for første gang i dag. Så ser vi hvordan vejret arter sig, men i øjeblikket ser det ikke ud til at blive bedre, og så vander vi nok indenfor den næste uge igen”, fortæller han.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.