Landmand: Jeg ville bruge N-fikserende efterafgrøder - hvis jeg måtte

Hos Anders Rahbek står efterafgrøderne generelt dårligt i år i forhold til sidste år - bortset fra dem med N-fikserende arter i. De lovpligtige kommer ikke rigtig ud af stedet, fordi de mangler kvælstof.

"Vores lovpligtige efterafgrøder står generelt dårligt i år.

Sidste år stod de samme efterafgrøder helt fantastisk og udgjorde et tæt tæppe af en anseelig højde. Men i år kan de små, spinkle efterafgrøder ikke engang lukke af for ukrudtet«, fortæller Anders Rahbek fra Frølund Agro ved Hammerum med 470 hektar.

Han kan se tydelig forskel på sine egne lovpligtige efterafgrøder, der består af olieræddike og korn, og de N-fikserende efterafgrøder i SAGROs forsøg, der er på hans mark.

»Der er meget stor forskel. Efterafgrøder med ærter og vikke, der selv danner kvælstof, var i gang lige fra begyndelsen, og de vil virkelig noget, mens parcellerne uden N-fikserende arter i aldrig rigtig er kommet i gang, og står små og spæde - ligesom efterafgrøderne på mine øvrige marker«, siger Anders Rahbek.

Han ville derfor gerne have ærter eller vikke med i sine lovpligtige efterafgrødeblandinger, hvis han måtte - men det tillader lovgivningen ikke.

»I et år som i år, hvor der ikke er meget kvælstof tilbage i jorden efter høst, kan man virkelig se forskel på N-fikserende og ikke N-fikserende, også selv om man sår tidligt, for efterafgrødeforsøget er sået efter vinterbyg - midt i juli«.

En anden måde at få efterafgrøderne i gang er at give kvælstof. Det gør Anders Rahbek ikke, men det er gjort i nogle af forsøgsparcellerne, og de er meget foran dem, der ikke har fået kvælstof, fortæller han.

Faktaboks

Udfordring her & Nu

  1. Såning: »Vi mangler at så 40 ha hvede efter kartofler, som de gerne skulle blive færdige med at tage op i denne uge. Vi fik 40 mm regn sidste weekend, men det er høj jord, så jeg tror, det lykkes. Så min så-deadline 5/10 kommer stort set til at passe«.
  2. Sprøjtning: »Vi bruger 0,07-0,1 DFF lige efter såning og senere Boxer - i vinterbyg op til 1,25 l. Og i hvede 0,5-1,0 l, da vi følger op med Cossack forår.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.