Landmandspar forsøger sig med sødkartofler
Sidste års avl og erfaringer har givet mod på mere af den tropiske knold.

Sødkartofler er blevet enormt populære i danske butikker og køkkener og importeres ofte fra varmere himmelstrøg. Men det kan godt lade sig gøre at dyrke dem  i Danmark.

Ifølge Gartner Tidende havde Thea og Dannie Kvist Feldbak sidste år så meget held med at dyrke den nye afgrøde, at det ikke har afskrækket dem fra at prøve igen og udnytte sidste års erfaringer.

De købte 2.200 planter og plantede dem 9. juni. Siden blev de dækket med fiberdug , som først blev taget af i august. Inden de blev dækket, blev de hakket to gange, og der blev ikke problemer med ukrudt.

Optagningen foregik i september. Det var svært at håndopgrave, fordi knoldene lå dybt og langt fra planten. I stedet kørte de med kartoffeloptageren, som kørte dybt og langsomt. Knoldene blev løftet fra optagerkæden af to mand og rakt til en person, der gik ved siden af med en spand, og siden tømt ud i paller, skriver Gartner Tidende.

Solgt på Facebook

Sødkartoflerne er solgt gennem opslag på Facebook til 30 kr. pr. kg.

Ifølge Thea Kvist Feldbak er kunderne glade og synes, at de smager bedre end dem i butikkerne.

Desværre er udbyttet ikke særlig stort, og det tilskriver de, at der gik for lang tid, før de dækkede med fiberdug.

I år vil de derfor med de erfaringer i baghovedet gøre flere ting anderledes.

Planterne skal dækkes af fiberdug fra starten af.

De skal have styr på rådyrene, der æder bladene og ødelægger fiberdugen

Og så skal de fritlægges og samles op ved høst.

Afsætningsmæssigt er Facebook også tidskrævende. Derfor vil de prøve at afsætte til gårdbutikker.

Potteplanter eller stiklinger

Sødkartofler kan etableres på flere måder. Ikke som almindelige kartofler med rodknolde men med stiklinger. Det kan være stiklinger uden rødder, stiklinger med rødder eller småplanter i potter. Potter er lette at håndtere, transportere og plante ud med maskine. Den store ulempe er dog, at rodudviklingen i potterne går meget hurtigt. Men rødderne udvikler sig hurtigt, så man skal være hurtig til at få plantet dem ud. Og man skal altså være sikker på, at planterne ikke er for længe undervejs, skriver Gartnerirådgivningen i dyrkningsvejledningen.

Køber man stiklinger uden jord, skal de straks sættes i vand, inden de udplantes. De er typisk mellem 25- 35 cm lange med 6-7 internodier. Ved plantningen stikker man 4-5 internodier i jorden, som så danner rødder og bliver til sødkartofler.

Der findes i øvrigt adskillige andre former for stiklinger.

Varmekrævende

De plantes når jordtemperaturen er 15 grader C, så de hurtigt udvikler rødder. Sødkartofler tåler ikke frost. Der plantes 15.-30.000 planter pr. hektar, for eksempel med en rækkeafstand på 75-100 cm og en planteafstand på 30-35 cm.

Gødningsniveauet ligger omkring 80 kg N, 20 kg P og 130 kg K pr. hektar.

Optagning vil ske fra omkring 1. oktober.

Sødkartofler stammer fra de tropiske egne i Mellemamerika og Sydamerika og kaldes også yams, batat eller kumara. De vokser bedst ved 25 grader C. Temperaturen bør dog ikke blive over 30 grader C.

Forædlere arbejder på at finde sorter, som har en kortere vækstperiode og derfor bedre kan klare sig i det koldere klima i Danmark.

Faktaboks

Sød kartoffel eller batat er en rodgrønsag, der tilhører snerlefamilien. Den ligner en kartoffel, men tilhører ikke samme familie. Søde kartofler er aflange og ofte større end kartofler, med rødrosa eller hvid skræl, og hvidt eller gult frugtkød. Den tilberedes på samme måde som en kartoffel.

Kilde: Wikipedia

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.